Poklady vo VSM

Poklady vo VSM

Vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach okrem mincového Košického zlatého pokladu spravujú aj iné vzácne zlaté poklady. Tento mesiac vám ich predstaví Mária Krišovská, kurátorka zbierok Fondu zlatníctva VSM v Košiciach. Dnes to síce bude len kópia pokladu, no v múzeu je od jeho začiatkov. Poklad z mestečka Nagyszentmiklós si teraz dokonca môžete v múzeu aj pozrieť, v podkroví historickej budovy. A keďže je dnes Mikuláša a miesto nálezu je s ním spojené, máme o dôvod viac o ňom hovoriť. Jana Pataráková sa Márie Krišovskej pýtala:

150.VSM poklad Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nápisy na nádobách boli v gréčtine, ale aj v runoidnom písme v starom turkickom jazyku a časť nápisov bola písaná gréckym písmom, ale v podobnom turkickom jazyku. Poklad bol pravdepodobne zakopaný niekedy medzi rokmi 795 a 803, pred príchodom Bulharov. Pozrieť si ho môžete v takzvanom Okne do múzea v podkroví Historickej budovy VSM.

Ďalším je poklad opálových šperkov:

150.VSM opál Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vo Fonde zlatníctva spravuje Východoslovenské múzeum 12 samostatných predmetov a 2 súpravy, ktorých dominantou sú opály. Prevažne sa jedná o dámske šperky, ale vo fonde sú aj 3 pánske viazankové ihlice. Aj tieto predmety pripomínajú zašlú slávu opálu.

Vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach v novej expozícii Zaži barok nájdete aj tri vzácne reliéfy, ktoré sú špeciálne osvetlené, aby ste si vychutnali ich výjavy. Aj ony patria medzi vzácne poklady múzea. Tento mesiac vám ich postupne predstavuje Mária Krišovská, kurátorka zbierok fondu Zlatníctva Východoslovenského múzea v Košiciach.

150.VSM reliéfy Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tri pozlátené reliéfy si môžete v pokoji naštudovať v expozícii Východoslovenského múzea v Košiciach Zaži barok a potom sa ísť pozrieť na ich umiestnenie priamo na soche Immaculaty v centre košíc.

Galéria

Poklad.jpg Opály.JPG reliéfy.JPG

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame