Poklady múzea v Trebišove

Poklady múzea v Trebišove

Každé múzeum má vo svojich zbierkach mnoho vzácnych exponátov. Už sme poznávali poklady z Michalovského kaštieľa, boli sme na návšteve v Podtatranskom múzeu v Poprade a predtým v Hanušovskom kaštieli. Najbližšie týždne vám priblížime niektoré unikáty Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína, čiže poklady Trebišovského kaštieľa. Tento kaštieľ sa spája najmä s jedným s najvýznamnejších šľachticov z rodu Andrassy – a to s Júliusom Andrassym. Pri mikrofóne Kristíny Bertičovej pokračuje riaditeľka múzea v Trebišove – Beáta Kereštanová.

Poklady múzeí_Trebišov _kaštieľ Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Dnes si predstavíme ozaj cenný a hodnotný poklad, ktorý bol nájdený počas archeologického výskumu v rodinnej hrobke Štefana Dobóa, ktorá sa nachádza v kostole Povýšenia sv. Kríža v obci Ruská. Ide o vzácne renesančné šperky a vy ich môžete obdivovať v trebišovskom kaštieli - v expozícii s názvom Klenotnica. Unikátne šperky, ktoré sa našli v spomínanej rodinnej hrobke Štefana Dobóa, Kristíne Bertičovej a taktiež aj vám priblíži historička a archeologička Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove - Nikola Radová.

Poklady múzeí_Trebišov_renesančné šperky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes pôjdeme za pokladmi múzeí opäť do Trebišovského kaštieľa, čiže do Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína. K významným šľachticom, ktorí sa s týmto múzeum spájajú nepochybne patrí gróf Július Andrássy. No a keďže v tomto roku si pripomíname 200. výročie narodenia grófa Júliusa Andrássyho, pri tejto príležitosti v Trebišovskom kaštieli do konca septembra nájdete ojedinelú výstavu ANDRÁSSY 200. Medzi vystavovanými zbierkovými predmetmi môžete vidieť napríklad trónne kreslo vyrobené Júliusom Andrássym pre cisára Františka Jozefa I. pri príležitosti pobytu cisára v trebišovskom kaštieli v roku 1887, repliku korunovačných šiat cisárovnej a uhorskej kráľovnej Alžbety (Sisi), repliku svätoštefanskej koruny, ktorou Andrássy korunoval cisára a cisárovnú za uhorského kráľa a kráľovnú, alebo aj jurácku šabľu, ktorú gróf Andrássy daroval podžupanovi Zemplínskej župy. Práve na ňu sa Kristína Bertičová pozrela s historikom Dominikom Ferenčíkom.

Poklady_muzei_Trebišov_jurácka šabľa Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sa pozrieme na ďalší unikát trebišovského kaštieľa. Predstavíme si dve pozlátené sadrové busty, ktoré pribudli do zbierky múzea len nedávno a to v roku 2022. Pri mikrofóne Kristíny Bertičovej pokračuje historička a archeologička Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove - Nikola Radová.

Pozlátené busty Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vzácne pozlátené sadrové busty, ktoré môžete naživo obdivovať v trebišovskom kaštieli – aktuálne na výstave Andrassy 200, si môžete vo fotografickej podobe pozrieť aj na našom FB RRV.

Dnes vám predstavíme jeden z najnovších pokladov trebišovského kaštieľa. Vzácnu liturgickú zástavu sa podarilo múzejníkom zreštaurovať totižto len pred nedávnom a sú na ňu patrične hrdí, pretože ide o unikát, ktorý len tak nenájdete. No a len v týchto dňoch ju začali vystavovať aj verejnosti. Pri mikrofóne Kristíny Bertičovej pokračuje historik Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove Dominik Ferenčík.

5_Liturgická zástava Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vzácnu zreštaurovanú liturgickú zástavu si už môžete aj naživo pozrieť v trebišovskom kaštieli a vo fotografickej podobe aj na našej sociálnej sieti. No a o týždeň sa v poznávaní pokladov múzeí presunieme už do Baníckeho múze a v Rožňave. Aj tam majú unikátne predmety. Aké? Počúvajte nabudúce :).

Galéria

kastiel_1.png kastiel_2.png DSC01142.JPG DSC01158.JPG DSC01115.JPG DSC01118.JPG DSC01121.JPG DSC01087.JPG image5.jpeg cp_image3.jpeg cp_image4.jpeg cp_image2.jpeg
Múzeum Trebišov

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame