Rod Andrássyovcov

Rod Andrássyovcov

Šľachtický rod Andrássy si väčšina ľudí spája najmä s Betliarom, Krásnou Hôrkou alebo Trebišovom kde je v mauzóleu pochovaný jeden z najznámejších členov tohto rodu - gróf Július Andrássy. Významní šľachtici pôvodom zo Sedmohradska však mali panstvá a majetky aj na hornom Zemplíne a vlastnili aj humenský kaštieľ. Práve o humenskej vetve rodu Andrássy budú nasledujúce týždne rubriky, v ktorej mapujeme stopy slávnych šľachtických rodov na našom území. Kristína Bertičová sa pýta historičky Vihorlatského múzea v Humennom - Zuzany Koščovej.

Andrássyovci_Humenné 01 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ako to už ale občas v živote býva, niekedy jablko v rodine padne ďaleko od stromu. Dôkazom sú synovia humánneho Alexandra Andrássyho, ktorí žili nie veľmi príkladným životom. Napríklad Imrich vďaka rôznym potyčkám a problémom so zákonom prišiel o majetky.

Medzi najznámejších z humenskej vetvy patril Alexander Andrássy, ktorý bol priekopníkom a mecenášom športu v Humennom. Okrem toho bol veľmi humánnym a činným človekom, vďaka ktorému sa Humenné elektrifikovalo a po vypuknutí 1. sv. vojny dal kaštieľ v Humennom vyprázdniť a zriadil v ňom vojenskú nemocnicu. Ako to už ale občas v živote býva, niekedy jablko v rodine padne ďaleko od stromu. Dôkazom sú synovia humánneho Alexandra Andrássyho, ktorí žili nie veľmi príkladným životom. Napríklad Imrich vďaka rôznym potýčkam a problémom so zákonom prišiel o majetky a počas 2. sv. vojny sa pridal k nacistom. Pri mikrofóneKristíny Bertičovej pokračuje historička Vihorlatského múzea v Humennom - Zuzana Koščová.

  Andrássyovci_Humenné 02 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Minulosť šľachtického rodu Andrássy sa úzko spája aj s mestom Humenné, ktorí v 19 a 20 storočí obývali humenský kaštieľ. Dodnes tam nájdeme po nich stopy. Ako v samotnej prestavbe kaštieľa, jeho interiéru,  obrazom, či zachovalých záhrad. Už pred vstupom do Humenského kaštieľa vás privítajú sochy dvoch levov – presnejšie leva  levice, ktorí sú symbolom rodu Andrassy a nájdete ich aj na ich erbe. Pri mikrofóne Kristíny Bertičovej pokračuje historička Vihorlatského múzea v Humennom – Zuzana Koščová.

Andrássyovci_Humenné 03 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Uplynulé týždne sme túto rubriku venovali  Andrássyovcom, ktorí v 19 a 20 storočí obývali humenský kaštieľ. Dodnes  v kaštieli nájdeme po nich stopy. Už ste sa dozvedeli, ktorí Andrassyovci tam bývali, o čo sa zaslúžili,  ako kaštieľ prestavali i to ako s nimi súvisia levy, ktoré jednak nájdete na ich a erbe a sochy levov vás privítajú aj pri vstupe do kaštieľa. Čo ďalšie po Andrassyovcoch nájdete v humenskom kaštieli do dnešných dní? A ako ho vojna a  prechod ruského frontu poznačili ? Počúvajte pokračovanie prehliadky  s Kristínou Bertičovou a historičkou Vihorlatského múzea v Humennom – Zuzanou Koščovou. 

Andrássyovci_Humenné 04 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Týmto sa putovanie po stopách šľachtického rodu Andrassy  v Humennom končí. O týždeň začíname mapovať ďalší šľachtický rod na našom území. Dozviete sa historické zaujímavosti o rode Horvát Stančič, ktorý sídlil v Strážkach.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame