Szirmayovci

Szirmayovci

Kaštieľ v srdci Zemplína, a teda kaštieľ v Michalovciach - sídlo dnešného Zemplínskeho múzea, si mnohí spájajú najmä so Sztarayovcami, ktorí kaštieľ obývali nepretržite od polovice 18. storočia do roku 1944 , keď prichádza na naše územie červená armáda a Starayovci museli nútene odísť. Práve rod Sztárayovcov stojí za dnešnou veľkolepou barokovo - klasicistickou podobou kaštieľa. Málokto však vie, že koncom 17. storočia boli majiteľmi kaštieľa Szirmayovci z Pozdišoviec. Tí kaštieľ získali zálohou a prestavali ho v duchu baroka. Pokračuje Kristína Bertičová v rozhovore s historikom Zemplínskeho múzea v Michalovciach - Martinom Molnárom.

rody_ Szirmayovci 01 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V minulej časti, v cykle, v ktorom mapujeme šľachtické rody na východnom Slovensku, sme začali spoznávať rod Szirmayovcov, ktorí koncom 17- teho a v prvej polovici 18-teho storočia boli najvýznamnejším rodom v okolí Michaloviec. Patrili k luteránom a mnohí členovia tohto rodu boli zapojení aj do proti-habsburských povstaní. Dnes si predstavíme najväčšiu osobnosť rodu - Andreja Szirmaya,Pokračuje Kristína Bertičová v rozhovore s historikom Zemplínskeho múzea v Michalovciach - Martinom Molnárom.

rody_ Szirmayovci 02 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pokračujeme rubrikou šľachtické rody na východnom Slovensku. Dnes sa dozvieme ďalšie zaujímavosti o rode Szirmay, ktorý žil koncom 17- teho a v prvej polovici 18, teho storočia aj v okolí Michaloviec. Pred týždňom sme hovorili o niektorých významných osobnostiach tohto rodu a dnes vám predstavíme ďalšie. Pokračuje Kristína Bertičová v rozhovore s historikom Zemplínskeho múzea v Michalovciach - Martinom Molnárom.

rody_Szirmayovci 03 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dva jednochvosté levy s vyplazeným jazykom držiace okolo dvoch erbov vavrínový veniec. Jeden z nich je aliančný rodový erb Petra Szirmaya, ktorý mal v erbe raka. Tým druhým je erb jeho manželky Anny Szirmay, ktorého klenotom je lev a orol. Aj toto pripomína Pozdišovčanom ich niekdajších pánov a majiteľov murovaného kaštieľa, ktorý dali v obci postaviť a kde sa spomínané erby aj nachádzajú. A čo píše história, čo hovoria príbehy o Szirmayovcoch, ktorí sa v polovici 17. storočia usídlili práve v Pozdišovciach? To vám priblíži v záverečnej rubrike o Boršodských Szirmayovcoch Kristína Bertičová.

rody_ Szirmayovci 04 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame