Ujházyovci

Ujházyovci

O tom, že hrady a kaštiele si šľachtici aj kupovali a nielen stavali vlastné, sme už v našej rubrike párkrát hovorili. A že sa dal kúpiť aj šľachtický titul, to sa síce nestávalo často, ale dnes si o takomto rode povieme viac. Začíname kapitolu o rode Ujházy, ktorý najslávnejšiu éru zažil v Budimíre. Jana Pataráková sa o tomto rode zhovárala s pani Jarmilou Janitorovou, správkyňou a sprievodkyňou budimírskeho kaštieľa.

Ujházy 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

 

V dnešnej kapitole z histórie rodu Ujházy sa dozviete, odkiaľ pochádza slovné spojenie husársky kúsok, lebo budeme hovoriť o najslávnejšej ére rodu. Boli v nej odvážni muži, súcitné ženy a politici. Jana Pataráková sa o slávnych činoch rodu Ujházy zhovárala s pani Jarmilou Janitorovou, správkyňou a sprievodkyňou budimírskeho kaštieľa.

Ujházy 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Viete, ako je slávny nápis Coca Cola prepojený s rodom Ujházy z Budimíra? Dozviete sa to, keď si vypočujete dnešnú kapitolu o najslávnejších členoch rodu Ujházy. Jana Pataráková sa na slávnych rodu pýtala pani Jarmily Janitorovej, správkyne a sprievodkyne budimírskeho kaštieľa.

Ujházy 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ani šľachtický rod Ujházy z Budimíra sa po druhej svetovej vojne na svoje majetky už vrátiť nemohol a ak, tak len ako radoví návštevníci múzea. Čo sa stalo s týmto rodom, ktorý časť svojej histórie prežil v Amerike a časť v Budimíre? Jana Pataráková sa pýtala pani Jarmily Janitorovej, správkyne a sprievodkyne budimírskeho kaštieľa.

Ujházy 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame