Andrássyovci

Andrássyovci

Už zopár týždňov sa v našom seriáli o šľachtických rodoch na východnom Slovensku nachádzame v kaštieli v Humennom. Kým tie predchádzajúce týždne sme venovali Csákyovcom a ich pamiatkam či pozostalostiam, ktoré nájdeme v tomto kaštieli do dnešných dní, nasledujúce časti rubriky budeme venovať Andrássyovcom, ktorí ho obývali v 19. a 20. storočí. Práve po nich nájdeme v humenskom kaštieli stopy najzreteľnejšie. Zaslúžili sa o jeho prestavbu, zmodernizovali – na svoje časy – interiér inovátorským ústredným kúrením v každej miestnosti a pri kaštieli dali postaviť park a záhrady.

Žiaľ, vojna, a najmä prechod ruského frontu, ako aj požiar z roka 1947 poznačili túto národnú kultúrnu pamiatku. A aj keď je dnes už spomínaná stavba – patriaca k najrozľahlejším stavbám kaštieľskeho typu na Slovensku – zrekonštruovaná, svoju daň si odniesla najmä knižnica, ktorá dodnes zíva prázdnotou. Kristína Bertičová sa zhovára s historičkou Vihorlatského múzea v Humennom – Zuzanou Koščovou.

čo zostalo _Andrassy _knižnica kaštieľ HE Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Kaštieľ v Humennom dali Andrássyovci zrekonštruovať v 19. a 20. storočí. Okrem viacerých inovácií tu zriadili aj prvé ústredné kúrenie. Dali si ho do kaštieľa nainštalovať na začiatku 20. storočia. Dodnes sa z neho zachovala iba časť pod veľkou kachľovou pecou v pánskom krídle. Médiom slúžiacim na vyhrievanie bola horúca voda, ktorá sa priebežne ohrievala vo veľkých liatinových peciach.

V kaštieli sa zachovalo desať kozubov (z nich sú štyri zamurované) a štyri kachľové pece. Kristína Bertičová sa zhovára s historičkou Vihorlatského múzea v Humennom – Zuzanou Koščovou.

Andrassy _ústredné kúrenie v kaštieli v HE Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Už sme niekoľkokrát spomínali, že za terajšou podobou kaštieľa v Humennom stoja najmä Andrássyovci, poslední jeho majitelia, ktorí kaštieľ rekonštruovali v 19. – 20. storočí. Vďaka tejto rekonštrukcii získali mnohé miestnosti charakteristickú bohatú štukovú výzdobu.

Kristína Bertičová sa zhovára s historičkou Vihorlatského múzea v Humennom – Zuzanou Koščovou.

rody_Andrassy _štuková výzdoba v kaštieli v HE Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


To, že boli Andrássyovci vášnivými poľovníkmi, nám potvrdzuje aj unikátna zbierka historických zbraní a trofejí, ktorú nájdeme v kaštieli v Humennom. Andrássyovci počas roka bývali bežne v Budapešti, no počas leta a na jeseň, keď sa konali poľovačky, prichádzali práve do Humenného – do ich poľovníckeho sídla. Zbrane pochádzajúce z andrássyovskej zbierky, ktoré vyrobili v ázijských a európskych dielňach, sa však, žiaľ, zachovali v menšom počte.Kristína Bertičová sa zhovára s historičkou Vihorlatského múzea v Humennom – Zuzanou Koščovou.

rody _čo zostalo Andrássy_historické zbrane HE kaštieľ Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame