Unikáty východného Slovenska 1 – 10

Unikáty východného Slovenska 1 – 10

Najvyšší drevený gotický oltár a červená čiapočka
Gotický hlavný oltár Chrámu svätého Jakuba v Levoči je typom tzv. triptychového, t. j. trojdielneho oltára. Je syntézou architektúry, plastiky, maliarstva a dekoratívneho umenia. Otvorený oltár vďaka bohatému zláteniu žiari ako mohutná monštrancia a je prvým „umeleckým exponátom“ chrámového interiéru, na ktorý padne zrak každého návštevníka. Hlavný oltár ako významné dielo a doklad umeleckého majstrovstva oddávna pútal pozornosť nielen kunsthistorikov, ale aj literátov a cestovateľov. Jeho impozantnosti neodolala ani Slávka Ivančová:

Najvyšší drevený gotický oltár a červená čiapočka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Uni 1.jpg


Múzeum vysťahovalectva Kasigarda
Pozývame vás na doslova prechádzku v čase – zájdeme do 19. storočia, prejdeme sa aj americkou Pensylvániou a všetko to sprítomníme a zhmotníme v maličkom kúte východného Slovenska – v Pavlovciach nad Uhom. Ste zvedaví, o čo ide? Tak poďte na výlet v priestore a v čase so Slávkou Ivančovou:

Unikáty VS 2, Múzeum vysťahovalectva Kasigarda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Uni 2.jpg


Neprekonaný kaligraf Louis Madarasz
Ak používate v počítačoch typ písma „madaras“, možno neviete, že Louis Madarasz, ktorý pochádzal z rodu Ujházyovcov z Budimíra pri Košiciach a ktorý sa takto do našich počítačov dostal, je dodnes na svete neprekonaný kaligraf. Aj o jeho umení kaligrafie bude dnešný unikát:

Unikáty VS 3, Neprekonaný kaligraf Louis Madarasz Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Uni 3.png


Prvá elektrifikácia
Obdobie druhej polovice 19. storočia sa nieslo v znamení technických vynálezov spojených s elektrinou, vynálezov rôznych elektrických spotrebičov a ich zavádzaním do výroby či domácností. Elektrifikácia predstavovala jeden z kľúčových fenoménov rozvoja hospodárstva a techniky. Už samotné začiatky tohto vývoja zaznamenali veľké pokroky na východnom Slovensku a náš kraj sa stal v tejto oblasti unikátnym. Rozhodujúcim obdobím pre nástup systematickej veľkoplošnej elektrifikácie na Slovensku sa stali roky 1918 až 1938. Čo je však zaujímavé – práve východné Slovensko spustilo prvú elektrifikáciu už po roku 1890! To je takmer 20 rokov skôr. Čím to bolo? A kde konkrétne v našom kraji sa môžeme pýšiť touto unikátnosťou? Čím sme sa dostali na piedestál obdobia zavádzania elektriny do bežného života ľudí? Počúvajte Unikáty východného Slovenska a zase nám dáte za pravdu, že sme unikátnym krajom :)

Unikáty VS 4, Prvá elektrifikácia Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Uni 4.jpg


Architektonický unikát: Rastlinný kostol pri Debradi
Dnes vám Slávka Ivančová predstaví architektonický unikát, ktorý obkolesuje aj istá dávka magickosti a ktorý si môžete na vlastné oči pozrieť na južnom kraji nášho kraja.

Unikáty VS 5, Arch. unikát Rastlinný kostol Debraď Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Uni 5.jpg


Najstarší zachovaný herbár
Slávka Ivančová vám predstaví unikátny najstarší zachovaný herbár na Slovensku, ktorý však neukrýva iba bylinky! Textová časť herbára obsahuje Cypriánove úvahy o jeho vlastných liečiteľských skúsenostiach, diagnostike chorôb, príprave rastlinných produktov, používaných na liečenie, o alchýmii, ale aj poznámky o vtedajšom stave medicíny a spôsobe života rádu kamaldulov v Červenom kláštore. Značnú časť textu Cyprián venuje obhajobe významu svojich počinov, adresovanej kritikom a neprajníkom. Nuž, znie to zaujímavo, zalistujte si v najstaršom zachovanom herbári teda s nami.

Unikáty VS 6, Najstarší zachovaný herbár Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Uni 6.jpg


Dóm sv. Alžbety
Každú prvú sobotu v mesiaci sa venujeme unikátom – najkrajším, najvýznamnejším miestam a udalostiam východoslovenského kraja. Máme totiž veľmi veľa dôvodov, prečo sa cítiť hrdí na to, odkiaľ sme. Náš kraj je predsa vzácny a unikátny. Dnes to navyše bude unikát, ktorý zahŕňa niekoľko ďalších unikátností. Ste zvedaví? Vypočujte si teda ďalší diel cyklu Unikáty východného Slovenska, v rámci ktorého Slávka Ivančová objavila aj unikáty Európy, či dokonca sveta!

Unikáty VS 7, Dóm sv. Alžbety Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Uni 7 Foto Sylwia Nowakowska.jpg

foto: Silwia Nowakoska


Gitarové múzeum
Dnes sa zatúlame na miesto, kde predstavíme jeho unikátne bohatstvo. Spoznajte ďalší Unikát východného Slovenska, ktorý je možné si prísť nielen obzrieť, ale aj počúvať:

Unikáty VS 8, Gitarové múzeum Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Uni 8.jpg


Erbová listina
Už o chvíľku budeme počuť ďalší diel z cyklu Unikáty východného Slovenska, v ktorom vám urobíme chúťky na makovník a zopakujeme si násobky čísla tri. Ste zvedaví, ako toto súvisí s unikátom východného Slovenska?

Unikáty VS 9, Erbova listina Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Uni 9.jpg


Najdlhšie šošo-námestie na Slovensku
Aké námestie má vaše mesto? Aký má tvar – obdĺžnikovitý, štvorcovitý? Pretože jedno z mála miest, ktorého námestie má šošovkovitý tvar, je Spišská Nová Ves. A navyše, ide o najdlhšie šošovkovité námestie na Slovensku! V rámci neho by sme našli aj iné unikáty, ktorým určite bude Slávka Ivančová venovať pozornosť v budúcnosti, no dnes jej leží na srdci práve námestie. V strede – v srdci – námestia Spišskej Novej Vsi začala svoju prechádzku plnú objavov tejto destinácie. Keďže v nej sama vyrastala, zaujímalo ju, ako rástlo samotné námestie – a to už je témou dnešného cyklu: 

Unikáty VS 10, Najdlhšie šošo-námestie na Slovensku Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Uni 10 Foto CBS Flying Team.jpg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame