Zabíjačka

Zabíjačka

Mnohé obce, ale aj niektoré mestá na Slovensku, sú špecifické tým, že v minulosti sa ich obyvatelia venovali remeslu, ktoré v danej lokalite dominovalo. Niekedy sa dokonca stalo, že si ľudia podľa týchto remesiel vymýšľali aj prezývky. Obyvatelia mestskej časti Košíc - Košickej Novej Vsi sú dobre známi spracovávaním bravčového mäsa, a tak aj oni dostali meno podľa svojho remesla - Škvarkare. Pripomienkou tejto tradície je Novošanská zabíjačka, ktorá sa konala uplynulú sobotu. O histórií ale aj o obľúbenom podujatí porozprával Michaele Valikovej starosta Košickej Novej Vsi, Milan Lesňák.

zabíjačka1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Obyvatelia Košickej Novej Vsi, alebo ako sa sami nazývajú - Škvarkare boli známi ako zruční mäsiari a dobrí kuchári. Na v poradí už 4-tom ročníku Novošanskej zabíjačky si mohli návštevníci pochutnať na tradičných jedlách, ale aj zaspievať s miestnou Folklórnou skupinou Čorgov. Ako si aj doma pripraviť pravé novošanské oškvarky či kapustu, porozprával Michaele Valikovej Tomáš Ondruš.

zabíjačka2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame