Stravovanie v minulosti

Stravovanie v minulosti

Každý živý tvor musí prijímať potravu, aby prežil. Ako sa vyvíjalo ľudstvo, tak sa vyvíjalo aj jeho stravovanie. Prvý významným krokom v stravovaní bolo objavenie ohňa. Praveký človek si tak ulovenú potravu, najmä mäso, mohlo vďaka ohňu opracovať, dymom zakonzervovať, čím bolo jedlo ľahšie stráviteľné a mohol ho konzumovať aj niekoľko dní bez toho, aby mu to spôsobilo zdravotné problémy. Aké boli prvopočiatky stravovania, akú námahu museli na to vynaložiť a čo dominovalo v jedálničku našich predkov? Aj to vysvetlili Lívii Godovej historici Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove Ľudmila Šnajderová a Jakub Šnajder.

Stravovanie_v_minulosti_Trebišov_1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Od apríla minulého roka začalo Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove realizovať pre žiakov základných a stredných škôl múzejné semináre zameraná na históriu stravovania našich predkov. Už v minulosti sa líšila potrava podľa postavenia v spoločnosti – inak vyzeral stôl šľachtica a inak sedliaka. Dokonca aj mnoho druhov zeleniny malo úplne odlišnú farbu a tvar ako v súčasnosti. Múzejný seminár predstavuje zážitkovú formu učenia dejepisu prostredníctvom všetkých zmyslov – čuchu, chute i hmatu, aby história ožila priamo pred očami detí a vyprovokovala ich tak k väčšej zvedavosti, kreativite a predstavivosti. Ako vyzerá múzejná pedagogika zameraná na stravovanie v praxi, priblížila Lívii Godovej lektorka trebišovského múzea Tatiana Vargová. 

Stravovanie_v_minulosti_Trebišov_2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame