Boris a Brambor
Boris a Brambor

Kváskovanie

Kváskovanie

Základnou potravinou, ktorá nechýba azda v žiadnej domácnosti, je nepochybne chlieb. Konzumujeme ho pravidelne na dennej báze, no málokedy si uvedomíme, aké zložité je zdravý chlieb pripraviť. V súčasnej dobe narastá akýsi trend návratu k tradíciám starých mám a mohli by sme povedať, že to isté platí aj pri pečení chleba. Umocňuje to fakt, že v tomto roku sme už zažili nedostatok niektorých potravín, a tak sme museli siahnuť po kuchárskych receptoch, ktoré sa dedia v rodine z generácie na generáciu. Pred rokom by nám ani nenapadlo, že raz zažijeme napríklad nedostatok droždia v obchodoch. Práve preto mnohí začali vo svojich kuchyniach s kváskovaním. Zjednodušene povedané, základom pečenia chleba v domácnosti je kvások, teda vykvasená voda a múka, ktorá nahrádza droždie. Svoje vie o tom aj Iveta Pavlíková, ktorá sa kváskovaniu venuje už niekoľko rokov. Aj keď o sebe hovorí, že je amatérka, jej rady určite ocenia i skúsené gazdiné. Zhováral sa František Baláž.

kváskvovanie1

Skúšali ste si už niekedy doma upiecť čerstvý, voňavý, chrumkavý chlebík? Ak áno, určite viete, aký pomerne dlhý výrobný proces tomu predchádza a ak nie, už o chvíľu sa to dozviete. Mnoho gazdín však na takéto domáce pečivo nedá dopustiť a pečenie chleba vnímajú aj ako relax. Medzi ne patrí Iveta Pavlíková, amatérska pekárka, ktorá však v súčasnosti na túto tému prednáša. Niekoľko nadšencov zavítalo na jej seminár aj do Krajského múzea v Prešove. Možno to nebude prekvapenie, ale na kurze sa zúčastnili i muži. Medzi nimi tiež František Baláž, ktorému Iveta Pavlíková detailne vysvetlila proces pečenia chleba od samotného zarobenia kvásku cez tri úrovne kysnutia cesta.

kváskovanie2