Olympijské hry 2020
Olympijské hry 2020

Recepty z Pankušiek

Recepty z Pankušiek

Už 8 rokov počas jedného zimného víkendu žilo mesto Krompachy fašiangovou náladou, ľudovou hudbou a spevom, i vôňou tradičného jedla. Pankuškové fašiangy sú akýmsi festivalom typických jedál, ktoré boli pre okolie Krompách, ale i celý náš región charakteristické. V minulom roku podujatie spestrila aj súťaž o najkrajšiu či najväčšiu „pankušku", ale aj o najlepšiu klobásu. Medzi kuchárov a mäsiarov sa s rozhlasovým mikrofónom vybrala Michaela Valiková. Oslovila aj súťažný tím hostí zo slovenskej oblasti z rumunského mesta Nadlak. O pochúťkach, ktoré doniesli ochutnať návštevníkom dolnozemskí Slováci, jej porozprával Dušan Šomrák.

Recepty_z_Pankušiek_01

Ak by sme sa povypytovali vo viacerých lokalitách nášho regiónu, zistili by sme, že mnohé fašiangové jedlá sú rozšírené po celom tomto území. Možno majú trocha iné zloženie, niekde si azda chuť niečím prilepšili a – samozrejme – nazvali si ich po svojom. Preto by sme našli napríklad nielen šišky, ale aj „krepľe“, „pampúšky“, „krapňe“ či „pankušky“ – a ochutnali by sme tú istú dobrotu. Obľúbené fašiangové jedlá rozváňali aj na minuloročných Pankuškových fašiangoch. Michaela Valiková na podujatí navštívila aj  Kojšovskú kuchňu. Mária Lešková jej priblížila proces výroby tradičných kojšovských „gruľovníkov“.

recepty_z_Pankušiek_02