Karamelová torta od Evy z Hrabkova
Korpus:
6 vajec
6 lyžíc kryštálového cukru
1 lyžica kakaa
½ prášku do pečiva
0,5 dcl oleja
5 lyžíc polohrubej múky
Plnka:
1 l mlieka
voda
3 Zlaté klasy
13 dkg cukru
1 vanilka
2 lyžice kakaa
7 bielkov
Plnku uvaríme, do krému vyšľaháme bielky, rozdelíme na polovicu. Korpus pozdĺžne rozkrojíme, najprv dáme tmavú plnku, potom svetlú. Predtým si urobíme karamel, zalejeme ho mliekom a necháme vychladnúť. Vmiešame práškovú šľahačku. Karamel dáme navrch torty.
Cvikla na karameli od Jozefa zo Svidníka
KARAMEL
Suroviny:
krištáľový cukor 300 g
maslo 120 g
biele víno 2 dcl
štamprlík koňaku (alkohol varením vyprchá)
soľ
čili korenie
tabasko podľa chuti (no nemusí byť)
Cukor dáme do panvičky, ktorá má hrubšie dno, a za stáleho miešania drevenou vareškou ho zahrievame na miernom ohni, až pokiaľ sa cukor úplne rozpustí. Plameň stiahneme, pridáme soľ a rozpustené maslo zapracujeme do karamelu, aby sa prepojili chute. Potom – zase za stáleho miešania – pridáme víno, koňak, privedieme do varu a odstavíme.
Do karamelovej hmoty vložíme na mesiačiky pokrájanú cviklu, ktorú sme predtým umyli, uvarili, ošúpali a pokrájali. Takto pripravenú cviklu na karameli môžeme konzumovať za tepla, ale aj za studena – samostatne alebo ako šalát k jedlu. Ale výborne chutí aj s prívarkom z tekvice Hokkaido ;)