Linecké cesto

Linecké cesto

Linecké cesto

Helena z obce Čabiny

Pravé linecké cesto

30 dkg hladká múka

20 dkg Smetol

20 dkg práškový cukor

2 žĺtky

3 zlaté klasy

1 vanilkový cukor

Cesto vymiesime, dať do chladničky, vyvaľkať. Vykrojiť , pečieme na 180 C cca 10 min. plníme pikantným džemom.

Jozef zo Svidníka

Základné linecké rezy

200 g hladká múka

100 g práškový cukor

200 g tuk (maslo, Palmarín, Hera)

citrónová kôra

vanilkový cukor, alebo vanilka

Tuk vmiešame do múky, pridáme cukor, žĺtky, postrúhanú citrónovú kôru, vanilkový cukor, alebo vanilku. Spracujeme cesto. Cesto dáme na chladné miesto. Zo základného cesta môžeme robiť koláče, košíčky, keksy.

Nórsky mriežkový koláč

500 g hladkej múky

350 g maslo

350 g cukor

250 g mletých orechov

2 vajcia

1 žĺtok

škorica

1-2 dcl mlieka

zaváranina – kompót (alebo iná náplň – tvaroh, mak)

Múku, maslo, cukor, vajcia, orechy, škoricu a mlieko spracujeme na cesto. Cesto rozdelíme na 2 diely, jeden na hrúbku ½ cm, potrieme zaváraninou, alebo plnkou tvarohovou, makovou, jablkovou. Z druhého dielu vypracujeme mriežky, ktoré kladieme rovno, alebo kolmo. Potrieme vajcom, pečieme a konzumujeme.

Jarmila zo Sliepkoviec

Linecké kolieska

250 g hladká múka

90 g práškový cukor

140 g masla

2 žĺtky

citrónová kôra

šťava z ½ citróna

kokos na obaľovanie

maslo na vymastenie plechu

Krém :

2 vajcia

100 g práškový cukor

1 lyžica kakao

200 g masla

Preosiatu múku zmiešame s cukrom, pridáme zmäknuté maslo, nakrájané na kúsky, žĺtky a citrónovú kôru a šťavu. Spracujeme jemné cesto, na chvíľu odložíme do chladu. Rozvaľkáme cca na 3 mm hrúbku, vykrajujeme malé kolieska, ktoré cca 8 min. pečieme na vymastenom papieri pri teplote 150 C.

Krém . v pare ušľaháme vajcia s cukrom a kakaom, zmes necháme vychladnúť a vmiešame zmäknuté maslo. Upečené kolieska spájame krémom a obaľujeme v kokose.

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame