Linecké cesto
Helena z obce Čabiny
Pravé linecké cesto
30 dkg hladká múka
20 dkg Smetol
20 dkg práškový cukor
2 žĺtky
3 zlaté klasy
1 vanilkový cukor
Cesto vymiesime, dať do chladničky, vyvaľkať. Vykrojiť , pečieme na 180 C cca 10 min. plníme pikantným džemom.
Jozef zo Svidníka
Základné linecké rezy
200 g hladká múka
100 g práškový cukor
200 g tuk (maslo, Palmarín, Hera)
citrónová kôra
vanilkový cukor, alebo vanilka
Tuk vmiešame do múky, pridáme cukor, žĺtky, postrúhanú citrónovú kôru, vanilkový cukor, alebo vanilku. Spracujeme cesto. Cesto dáme na chladné miesto. Zo základného cesta môžeme robiť koláče, košíčky, keksy.
Nórsky mriežkový koláč
500 g hladkej múky
350 g maslo
350 g cukor
250 g mletých orechov
2 vajcia
1 žĺtok
škorica
1-2 dcl mlieka
zaváranina – kompót (alebo iná náplň – tvaroh, mak)
Múku, maslo, cukor, vajcia, orechy, škoricu a mlieko spracujeme na cesto. Cesto rozdelíme na 2 diely, jeden na hrúbku ½ cm, potrieme zaváraninou, alebo plnkou tvarohovou, makovou, jablkovou. Z druhého dielu vypracujeme mriežky, ktoré kladieme rovno, alebo kolmo. Potrieme vajcom, pečieme a konzumujeme.
Jarmila zo Sliepkoviec
Linecké kolieska
250 g hladká múka
90 g práškový cukor
140 g masla
2 žĺtky
citrónová kôra
šťava z ½ citróna
kokos na obaľovanie
maslo na vymastenie plechu
Krém :
2 vajcia
100 g práškový cukor
1 lyžica kakao
200 g masla
Preosiatu múku zmiešame s cukrom, pridáme zmäknuté maslo, nakrájané na kúsky, žĺtky a citrónovú kôru a šťavu. Spracujeme jemné cesto, na chvíľu odložíme do chladu. Rozvaľkáme cca na 3 mm hrúbku, vykrajujeme malé kolieska, ktoré cca 8 min. pečieme na vymastenom papieri pri teplote 150 C.
Krém . v pare ušľaháme vajcia s cukrom a kakaom, zmes necháme vychladnúť a vmiešame zmäknuté maslo. Upečené kolieska spájame krémom a obaľujeme v kokose.