Knedle

Knedle

Knedle

Helena z obce Čabiny

Parená klasická knedľa

1 kg výberová múka

1 kocka droždie

1 vajce

soľ

cukor na kvások

6 dcl vody

Vymiesené cesto rozdeliť na 4 časti, po dve dať do vody na mriežku a pariť 15 min.

Jozef zo Svidníka

Sladké slivkové knedle

½ kg polohrubá múka

1-2 vajcia

4 väčšie uvarené zemiaky

2 polievkové lyžice oleja

trochu mlieka

½ kg sliviek

soľ

Posýpka - práškový cukor, maslo, 100 g tvarohu(alebo 5 lyžíc mletého maku, 5 lyžíc pomletých orechov)

Deň vopred studené zemiaky prelisujeme, zmiešame s múkou, soľou, vajíčkami a olejom, pridávame mlieko tak, aby nebolo veľmi riedke. Cesto vyvaľkáme na valček hrubý cca na 2 prsty, nakrájame na kúsky cca 2 cm, zľahka rozvaľkáme na ploche a na každý kúsok dáme ½ slivky. Slivku zabavíme do cestička a dávame do osolenej vriacej vody, varíme 5-7 min. potrieme rozpusteným maslom, posypeme tvarohom, makom, alebo orechmi.

Stanka zo Širokého

Kvásková parená knedľa

Predcesto :

140 g riedený kvások

100 g kvások ražný

100 g mlieka

125 g pšeničnej, alebo špaldovej múky

1 čajová lyžička jačmenného sladu

Natrhať kvások do mlieka, vymiešať hmotu, ktorú necháme kysnúť cca 4 hod. v lete, 6 hod. v zime.

Predcesto vložíme do ďalšej hmoty :

150 g mlieka

375 g múky

1 vajce

25 g bravčovej masti

2 čajové lyžice soli

1 čajovú lyžicu cukru

Spojíme s predcestom, cesto vymiešame a dáme kysnúť na teplé miesto ešte asi 2-3 hod. .

Po vykysnutí pariť každé cesto 20 min.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame