Vianočky

Vianočky


Vianočky

Jozef zo Svidníka

Klasická vianočka

1 kg hladkej múky

100 g kryštálového cukru

40 g čerstvého droždia

½ l mlieka

5 žĺtkov

100 g husacej masti

100 g hrozienok namočených deň vopred do rumu (nemusí byť)

2 vajcia na potretie

soľ

Pri príprave kysnutého cesta je dobre, keď je v kuchyni náležité teplo a keď sú všetky ingrediencie na prípravu cesta, najmä múka a mlieko, dobre prehriate, aby cesto dobre kyslo.

Do preosiatej múky pridáme droždie rozmiešané s cukrom, žĺtky, mlieko, soľ a vypracujeme na tuhé, hladké cesto. Pridáme rozpustenú husaciu masť, znovu dobre spracujeme a necháme dobre vykysnúť na teplom mieste. Potom cesto rozdelíme na štyri diely + tri menšie + dva najmenšie. Všetky diely rozvaľkáme na rovnako dlhé pásy a začneme pliesť vianočku: zo štyroch pásov upletieme dlhý pletenec a položíme ho na vymastený plech. Prostriedok roztlačíme, aby druhý pletenec doň dobre zapadol. Z druhých troch kúskov upletieme druhý pletenec a položíme ho na prvý. Navrch dáme pletenec z dvoch najmenších pásov. Necháme nakysnúť, potrieme vajíčkom a pomaly pečieme 30 – 45 minút v stredne teplej rúre.

Stanka zo Širokého

Kvásková vianočka

Predcesto:

2 polievkové lyžice ražného kvásku

200 g hladkej múky

60 g kryštálového cukru

150 g mlieka

Vymiesime, necháme vykysnúť 4 – 5 hodín.

Cesto:

600 g hladkej múky

150 g masla

1 vanilka

1 vajce

150 g kryštálového cukru

150 g mlieka

štipka soli

hrozienka, kandizované ovocie (nakoniec)

Vykysnuté predcesto pridáme k ostatným surovinám, vypracujeme cesto a necháme zakryté kysnúť na teplom mieste cca 2 – 3 hodiny. Keď zdvojnásobí svoj objem, cesto je hotové. Vypracujeme vianočku, spletenú z 5 – 6 pásov. Necháme vykysnúť ešte cca 2 hodiny. Pred pečením potrieť vajcom, po upečení môžeme cukrovou vodou. Pečieme 25 minút na 180 °C.

Z cesta sa môžu robiť aj sladké rožky alebo koláče plnené džemom.

Dobrú chuť (:

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame