Vianočky
Jozef zo Svidníka
Klasická vianočka
1 kg hladkej múky
100 g kryštálového cukru
40 g čerstvého droždia
½ l mlieka
5 žĺtkov
100 g husacej masti
100 g hrozienok namočených deň vopred do rumu (nemusí byť)
2 vajcia na potretie
soľ
Pri príprave kysnutého cesta je dobre, keď je v kuchyni náležité teplo a keď sú všetky ingrediencie na prípravu cesta, najmä múka a mlieko, dobre prehriate, aby cesto dobre kyslo.
Do preosiatej múky pridáme droždie rozmiešané s cukrom, žĺtky, mlieko, soľ a vypracujeme na tuhé, hladké cesto. Pridáme rozpustenú husaciu masť, znovu dobre spracujeme a necháme dobre vykysnúť na teplom mieste. Potom cesto rozdelíme na štyri diely + tri menšie + dva najmenšie. Všetky diely rozvaľkáme na rovnako dlhé pásy a začneme pliesť vianočku: zo štyroch pásov upletieme dlhý pletenec a položíme ho na vymastený plech. Prostriedok roztlačíme, aby druhý pletenec doň dobre zapadol. Z druhých troch kúskov upletieme druhý pletenec a položíme ho na prvý. Navrch dáme pletenec z dvoch najmenších pásov. Necháme nakysnúť, potrieme vajíčkom a pomaly pečieme 30 – 45 minút v stredne teplej rúre.
Stanka zo Širokého
Kvásková vianočka
Predcesto:
2 polievkové lyžice ražného kvásku
200 g hladkej múky
60 g kryštálového cukru
150 g mlieka
Vymiesime, necháme vykysnúť 4 – 5 hodín.
Cesto:
600 g hladkej múky
150 g masla
1 vanilka
1 vajce
150 g kryštálového cukru
150 g mlieka
štipka soli
hrozienka, kandizované ovocie (nakoniec)
Vykysnuté predcesto pridáme k ostatným surovinám, vypracujeme cesto a necháme zakryté kysnúť na teplom mieste cca 2 – 3 hodiny. Keď zdvojnásobí svoj objem, cesto je hotové. Vypracujeme vianočku, spletenú z 5 – 6 pásov. Necháme vykysnúť ešte cca 2 hodiny. Pred pečením potrieť vajcom, po upečení môžeme cukrovou vodou. Pečieme 25 minút na 180 °C.
Z cesta sa môžu robiť aj sladké rožky alebo koláče plnené džemom.
Dobrú chuť (: