Rodič môže podporiť školskú zrelosť dieťaťa

Rodič môže podporiť školskú zrelosť dieťaťa
Obdobie zápisov detí do škôl je za dverami. Predškoláci onedlho absolvujú testy školskej zrelosti.Bez ohľadu na momentálnu situáciu má na rozvoj školskej zrelosti dieťaťa asi najväčší vplyv práve jeho rodinné prostredie a rodičovské sprevádzanie predškolským obdobím. Preto vám teraz ponúkneme zopár dobrých rád, ako pomôcť deťom pripraviť sa na školu. Slávka Ivančová zisťovala v Centre pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie na Karpatskej ulici v Košiciach, ako je možné v domácom prostredí rozvíjať detské myslenie, jazykové či matematické schopnosti. O úlohe rodičov hovorí psychologička Lenka Jurčová:

Rodič môže podporiť školskú zrelosť 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nástup dieťaťa do školy je vývinový medzník. Ak dieťa nie je dostatočne zrelé na školu, môže to nepriaznivo ovplyvniť celú jeho školskú dochádzku. Odložením nástupu môžeme v takýchto prípadoch veľmi pomôcť. Predídeme možným neúspechom a záťaži povinnosťami. V súčasnej dobe je viac-menej na rodičoch, aby „dobehli" so svojimi predškolákmi, čo sa ešte dá. Preto sa Slávka Ivančová porozprávala so psychologičkou Lenkou Jurčovou. Pýtala sa jej na konkrétne nápady, ako pomôcť rozvíjať potrebné zručnosti detí. Ako, napríklad, predísť problémom s čítaním a písaním? Veľký dôraz sa v predškolskom veku kladie na rytmické cítenie, rozvíjanie sluchovej zložky, napríklad vytlieskavaním jednoduchých riekaniek:

Rodič môže podporiť školskú zrelosť 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Verbálna komunikácia dieťaťa sa v predškolskom veku skvalitňuje. Aby sa však dieťa na túto priemernú úroveň dostalo zavčasu, potrebuje podnety z okolia, podporu rodinného prostredia. Potrebuje kognitívne a rečové stimuly, ktoré mu poskytuje hovorená komunikácia s dospelým, ale aj detská literatúra.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame