Katarína z Bory

Katarína z Bory

Narodila sa v roku 1499, pochádzala zo schudobneného šľachtického rodu zo Saska, vyrastala v kláštore a stala sa Benediktínkou. Katarína z Bory. Písal sa rok 1523 a tak ako do mnohých iných, aj do jej kláštora prenikali reformačné myšlienky Martina Luthera. Poslednou novinkou bolo, že pápež na neho za snahu zreformovať cirkev, uvalil kliatbu. Katarína sa tak spolu s ďalšími mníškami rozhodla utiecť a angažovať sa v reformácii. A urobila to doslova vo filmovom štýle. Počúvajte rozhovor Dušany Štecovej s etnologičkou a historičkou Danielou Hroncovou.

Katarína z Bory Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Obe úmrtia poznačili spoločný život Kataríny a Martina Lutherovcov. Ich domácnosť však neustále žila novými podnetmi, myšlienkami, ale aj početnými príchodmi učencov a študentov, ktorí sa u Lutherovcov zdržovali aj niekoľko mesiacov. O domácnosť sa bolo treba postarať vo veľkom a keďže Luther sa venoval teológii, z Kataríny sa stala živiteľka rodiny.

500 rokov reformácie by zrejme nebolo úspešných bez Martina Luthera, no a ten by zrejme nebol úspešným bez svojej polovičky, Kataríny z Bory, zbehlej mníšky, ktorej cesty sa skrížili s Lutherovými, až z toho vzniklo úspešné manželstvo. Zatiaľ čo Luther študoval teologické spisy, Katarína riadila domácnosť. A ukázala sa ako veľmi schopná ekonómka. Bývali totiž v kláštore, v ktorom sa denne premlelo aj niekoľko desiatok študentov, učencov, biskupov, ale aj rôznych rodinných príslušníkov. Zatiaľ čo Luthera nezaujímalo, kde budú spať a čo budú jesť - Katarína všetko zariadila, zinkasovala platby a zveľaďovala spoločný majetok. Čo na to Luther? Dozviete sa v príspevku Dušany Štecovej, ktorá sa rozprávala s etnologičkou a historičkou Danielou Hroncovou.

Katarína z Bory II Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame