Zamoysky

Zamoysky

Hrad Ľubovňa si v roku 1882 od mesta odkúpil poľský aristokrat Andrej Zamoyský. Ľubovnianske panstvo sa tak na 62 rokov dostalo do rúk dvoch predstaviteľov tohto rodu: Andreja a po ňom jeho syna Jána Kantyho Zamoyského. A vďaka týmto mužom sa na Ľubovniansky hrad dostali aj dve španielske princezné – Karolína a Izabela. Čo po sebe tento rod zanechal, o tom nám celý mesiac v našej rubrike bude rozprávať historik Dalibor Mikulík, ktorého sa pýtala Jana Pataráková. Dnes sa dozviete viac o modernej technike, ktorej vášnivo podľahol gróf Ján Zamoyský:

čo ostalo Zamoysky 1; patarakova Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Teraz sa dozviete viac o postavení grófa Jána Zamoyského, posledného majiteľa Hradu Ľubovňa, medzi európskou šľachtou a o dvoch veľmi vzácnych predmetoch v archíve Ľubovnianskeho múzea, ktoré dokumentujú jeho členstvo v Ráde svätého Lazara Jeruzalemského. Viac nám povie historik Dalibor Mikulík, ktorého sa pýtala Jana Pataráková:

čo ostalo Zamoysky 2; patarakova Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Už sme niekoľkokrát hovorili o tom, že na Hrade Ľubovňa žili aj dve španielske princezné – Karolína a Izabela. Princezná Izabela bola manželkou Jána Kantyho Zamoyského, mali spolu 4 deti a najmladším z nich bola Terézia. Aj keď sa manželstvo Zamoyských rozpadlo a po druhej svetovej vojne prišli o majetky v Ľubovni, ich deti si na roky prežité na hrade a v podhradí spomínali. Múzejníci sa po roku 1989 rozhodli hľadať svojich šľachticov vo veľkej Európe, a tak sa do múzea dostal aj predmet, o ktorom nám dnes porozprávahistorik Dalibor Mikulík. Pýtala sa ho Jana Pataráková.

čo ostalo Zamoysky 3; patarakova Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prítomnosť španielskych princezien na hrade Ľubovňa so sebou priniesla aj španielsky katolicizmus a vďaka hlbokej viere princezien aj zaujímavé predmety spojené so svätcami. Izabela Zamoysky de Bourbon bola hlboko veriaca žena a zo Španielska si so sebou doniesla aj ozajstné vzácnosti. Porozpráva nám o nichhistorik Dalibor Mikulík, ktorého sa pýtala Jana Pataráková.

čo ostalo Zamoysky 4; patarakova Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V zbierkach Ľubovnianskeho múzea nájdete predmetov spojených so šľachtickým rodom Zamoysky oveľa viac. Stačí zájsť na Hrad Ľubovňa a navštíviť expozíciu dvoch španielskych princezien.

Galéria

Gróf Ján Zamoyski v odeva Veľkého kríža rádu sv. Lazara.jpg Amatérská prenosná kamera zn. Kodak, koniec 19. stor..jpg Dekrét  o prijatí grófa Zamoyského do Rádu sv. Lazara, pergamen Paríž, 1936.JPG Hrobka-Izabely-de-Borbón-Zamoyskej-El-Escorial-682x1024.jpg Hodvábny-ručník-do-ruky-koniec-19.stor_.-200x300.jpg Svadobná-fotografia-Jána-Zamoyského-a-Izabely-de-Borbón1929-Madrid-746x1024.jpg Ručník 1.JPG relikvia sv.Raymund.jpg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame