Csákyovci na Zemplíne

Csákyovci na Zemplíne

Zo Spiša, kde sme boli v rámci rubriky Šľachtické rody na východnom Slovensku v uplynulých týždňoch, sa teraz presunieme na horný Zemplín, konkrétne do kaštieľa v Humennom, ktorý patrí k jednej z najkrajších pamiatok Zemplína. Predchodcom tohto kaštieľa bol už na prelome 12. a 13. storočia vodný hrad – stredoveká pevnosť, obklopená zo všetkých strán vodnou priekopou. Prvými známymi majiteľmi boli Drughetovci. Keď hrad v roku 1619 až do základov vyhorel, postavili na jeho mieste veľký štvorkrídlový kaštieľ. Koncom 17. storočia prešiel kaštieľ do rúk Csákyovcov. A práve im vďačí kaštieľ za krásny interiér, ktorý sa vo veľkej miere zachoval až do dnešných dní. Vo svojom sídle zanechali aj 4 prekrásne maľované miestnosti. Pri mikrofóne Kristíny Bertičovej pokračuje historička Vihorlatského múzea v Humennom – Zuzana Koščová.

čo zostalo po Csáky v kaštieli v He 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Gróf Štefan Csáky bol vplyvný uhorský šľachtic a mecenáš umenia. Práve grófovi Štefanovi Csákymu a jeho manželke Júlii Erdődy vďačíme za prekrásnu a famóznu interiérovú výzdobu, ktorá sa v humenskom kaštieli vo veľkej miere zachovala až do dnešných dní. Kaštieľ vďaka štyrom maľovaným miestnostiam predstavuje jedinečný komplex maľovanej výzdoby interiéru neskorobarokovej dekorácie. Pokračuje Kristína Bertičová s historičkou Vihorlatského múzea v Humennom – Zuzanou Koščovou.

čo zostalo po Csáky v kaštieli v HE 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V predošlých častiach sme v tejto rubrike spomínali grófa Štefana Csákyho a jeho manželku Júliu Erdődy. Áno, žili síce márnotratným životom a radi rozhadzovali svoje peniaze aj na úkor iných – a najmä tým trpel ľud –, no na strane druhej vďaka nim sa kaštieľ dodnes môže pýšiť unikátnym interiérom, ktorý sa zachoval v podobe štyroch maľovaných miestností. Dnes si predstavíme ďalší unikát, ktorý nájdeme v dámskom salóne humenského kaštieľa. Ide o Wardovu skrinku, čiže skleník, v ktorom Csákyovci prevážali invázne rastliny do Uhorska. Pri mikrofóne Kristíny Bertičovej pokračuje historička Vihorlatského múzea v Humennom – Zuzana Koščová.

co zost Csáky HE _3__Wardova skrinka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame