Móda a časopisy

Móda a časopisy

Vo vývoji módy vždy hralo dôležitú úlohu jej šírenie. Najskôr podľa vzoru šľachty, neskôr prišli na rad noviny a časopisy s ilustráciami módnych kreácií. A potom fotografia, ktorá je súčasťou módnych žurnálov dodnes. O tých prvých aj na našom území sa s bibliografkou Eleonórou Blaškovou zhovárala Jana Pataráková:

Móda a časopisy 1.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V našom cykle o histórii módy sa venujeme aj jej šíreniu na stránkach novín a časopisov na prelome 19.a 20. storočia v Hornom Uhorsku. K dôležitým miestam, kde ste si ich mohli prelistovať, boli rôzne knižnice alebo kaviarne. Ale svoje zbierky módnych žurnálov mala aj šľachta, a tak napríklad pri prehliadke rozsiahlej knižnice v kaštieli Betliar vás upozornia aj módniky, ktoré v nej objavili. S bibliografkou Eleonórou Blaškovou sa aj o tom zhovárala Jana Pataráková:

Móda a časopisy 2.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V tejto časti budeme hovoriť o modelkách tých čias, ktorými boli divadelné herečky. Ony boli vzormi obliekania, účesov či líčenia nielen na divadelných doskách. Svedčia o tom aj nasledujúce slová bibliografky Eleonóry Blaškovej v rozhovore s Janou Patarákovou:

Móda a časopisy 3.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pred týždňom sme hovorili o modelkách prelomu 19. a 20.storočia, ktorými boli divadelné herečky. Pozrieme sa na dosky divadla v Košiciach, aj na jeho vtedajšie korzo, kde ste ich mohli stretnúť v róbach snov. Viac sa dozviete od bibliografky Eleonóry Blaškovej v rozhovore s Janou Patarákovou:

Móda a časopisy 4.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame