Zbierka historickej fotografie vo Východslovenskom múzeu

Zbierka historickej fotografie vo Východslovenskom múzeu

Keď sa prechádzame po múzeu, zvyčajne žasneme nad vekom exponátov a nad tým, o čom vypovedajú. Len málokedy si uvedomíme, že do dnešných dní prežili len vďaka starostlivosti, údržbe, reštaurovaniu. Tak je to aj v prípade zbierok Východoslovenského múzea v Košiciach. Medzi všetkým možným, od vypchatých vtákov až po historické zbrane, majú svoje miesto aj historické fotografie a špeciálne negatívy na sklenených tabuliach. Múzeum už niekoľko rokov tieto tabule reštauruje, a preto, že sa majú čím pochváliť, sa Jana Pataráková v reštaurátorských dielňach stretla s konzervátorkou a reštaurátorkou Janou Bosákovou a Dušanom Bérešom, správcom zbierky historickej fotografie.

VSM sklo negatívy 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Staré fotografie vypovedajú o živote v minulosti, o tom, ako vyzerali ľudia, budovy, celé mestá. Alebo takí školáci na karnevale. Jana Pataráková pokračuje v rozhovore s konzervátorkou a reštaurátorkou Východoslovenského múzea v Košiciach Janou Bosákovou a Dušanom Bérešom, správcom zbierky historickej fotografie.

VSM sklo negatív Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ak sa nabudúce ocitnete pred vitrínami so starými fotografiami, spomeňte si na tú mravčiu prácu, ktorú na ich údržbe museli urobiť trpezliví a zruční reštaurátori. Napríklad ako tí z Východoslovenského múzea v Košiciach.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame