Poklady Zemplínskeho múzea

Poklady Zemplínskeho múzea

Každé múzeum má vo svojich zbierkach mnoho vzácnych pokladov. Pokladom sa však zďaleka nemyslia len šperky či nález mincí. Vzácnym pokladom sú napríklad archeologické artefakty, cenné obrazy, nábytok, porcelán či starobylé rúcha. Práve vďaka nim sa dozvedáme viac o dobe, z ktorej daný predmet pochádza, i o ľuďoch, ktorí vtedy žili. Niektoré poklady múzeí z východného Slovenska si predstavíme v tomto roku.

Začneme na Zemplíne – v múzeu, ktoré bolo kedysi sídlom rodiny Sztáray. Pri mikrofóne Kristíny Bertičovej hovorí historička a zároveň riaditeľka Zemplínskeho múzea v Michalovciach Stanislava Rovňáková.

Zemplinske muzeum_1_vseobecne Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Keby sme sa pozreli na exponáty, ktoré nájdeme v múzeách či hradoch a zámkoch, tak ku každému z nich by sa dozaista našiel nejaký príbeh. My sa tentoraz pozrieme na príbeh zreštaurovaného barokového bohoslužobného rúcha, ktoré pred takmer 250 rokmi vyšívala dcéra panovníčky Márie Terézie. Dnes je súčasťou stálej expozície Zemplínskeho múzea v Michalovciach – pod názvom Klenotnica. Ešte prednedávnom ste ho však v múzeu mohli obdivovať len raz ročne, pretože rúcho bolo starostlivo uložené v depozite. Medzi ľuďmi je tento exponát mimoriadne obľúbený. O tom, že patrí skutočne k tým najcennejším a najatraktívnejším artefaktom, svedčí aj to, že vyhral internetovú súťaž o NAJ zbierkový predmet Zemplínskeho múzea.

Pri mikrofóne Kristíny Bertičovej pokračuje historik Zemplínskeho múzea v Michalovciach – Martin Molnár.

02_barokové rúcho Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes si predstavíme ďalší z unikátnych exponátov zbierky Zemplínskeho múzea v Michalovciach. Asi najvzácnejší predmet, ktorý nájdete v historickej expozícii, je rodostrom grófky Irmy Sztárayovej, dvornej dámy rakúskej cisárovnej a uhorskej kráľovnej Alžbety Habsburskej, z roku 1895...

Pri mikrofóne Kristíny Bertičovej hovorí historička a zároveň riaditeľka Zemplínskeho múzea v Michalovciach – Stanislava Rovňáková.

Poklady_rodostrom Irmy Sztarayovej Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj tentoraz zájdeme do Zemplínskeho múzea v Michalovciach, ktoré sa vďaka svojim zbierkam môže popýšiť nejedným pokladom. Dnes si predstavíme unikátnu celodrevenú vyrezávanú lavicu, ktorá bola vyhotovená na objednávku miestnej aristokracie v druhej polovici 19. storočia a pôvodne tvorila súčasť mobiliáru kaštieľa v neďalekej obci Vinné, ako rodového sídla rodiny Szemereovcov. Dĺžka tejto lavice dosahuje takmer 3,5 m. Baroková lavica z Vinného oplýva vysokokvalitnou rezbárskou prácou. Múzejníkom však trvalo dlhší čas kým tento skvost získali do svojho vlastníctva.Pri mikrofóne Kristíny Bertičovej hovorí Martin Urban – kurátor zbierok umeleckej – histórie Zemplínskeho múzea v Michalovciach

Poklady muzei_ barokova lavica Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nuž aj takéto príbehy môžu sprevádzať zbierky nachádzajúce sa vo fondoch múzeí. Dnes túto vzácnu (neskoro)barokovú lavicu z Vinného môžete obdivovať v Portrétnej Galérii umelecko- historickej expozície niekdajšieho kaštieľa rodu Sztaray.

Zemplínske múzeum v Michalovciach, ktoré sídli v barokovo-klasicistickom kaštieli má vo svojom fonde vyše 70 000 vzácnych zbierkových predmetov. Niektoré z nich sme vám v tomto mesiaci priblížili. Osobitne cenný a unikátny exponát predstavuje amfora z doby bronzovej s najstarším vyobrazením dvojkolesového voza v strednej Európe. Pri mikrofóne Kristíny Bertičovej pokračuje archeológ Zemplínskeho múzea Rastislav Hreha.
Poklady muzei_amfora Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Dnes končíme svoju návštevu v Zemplínskom múzeu v Michalovciach, v ktorom sme vám počas celého mesiaca predstavovali tie najvzácnejšie exponáty, ktoré tam nájdete.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame