Problematická módna obuv

Problematická módna obuv

V časoch, keď si rodičia - povedzme - dnešných 50-nikov kupovali svadobné topánky, určite nemali ani zďaleka k dispozícii taký výber tvarov, materiálov, vzorov, výrobcov a podobne, ako dnes. No v jednom mali temer 100-percentnú istotu: Ak si kúpili topánky podľa svojho „gusta" a dali za ne zodpovedajúcu sumu peňazí, určite ich ani po mesiaci, ani po roku - ba rokoch - nosenia nešli pre čosi reklamovať, či meniť!

Žiaľ, dnes znie takéto tvrdenie ako „archaizmus". A asi by mi to vedela potvrdiť väčšina z vás. - No najmä tí, ktorých k topánkam „pritiahol" pekný vzhľad, no buď si nevšimli, alebo si nemali KDE všimnúť, že topánky, ktoré ich tak zaujali, sú z kategórie „módna", či - dokonca „vysoko módna" obuv.

Natešení si ju odniesli domov, prežili s nimi na nohách pár hodín, v lepšom prípade dní, a zrazu sa na topánkach objavilo čosi, čo im znemožnilo ich ďalšie plnohodnotné používania a nosenie. - Návšteva predajne, reklamačné tlačivo a vzápätí odpoveď v duchu: „Príčinou je vaše nesprávne používanie módnej obuvi!". - A zamietnutá reklamácia a nemožná ani výmena, ani vrátenie peňazí.

Aká to teda módna obuv? -Keďže s podobným problémom sa v popradskej Spoločnosti ochrany spotrebiteľov už stretli neraz, Miroslav Talavašek dal rovnakú otázku Petre Čakovskej z tohto občianskeho združenia. - Začala oficiálnou definíciou z európskej normy:

problematicka modna obuv 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Už pred niekoľkými rokmi sa začali množiť prípady zákazníkov-spotrebiteľov, ktorí po kúpe topánok a ich veľmi krátkom nosení na nich objavili poškodenia, ktoré im - často - znemožnili ich ďalšie plnohodnotné používanie.

S vedomím, že aj na tento druh tovaru sa vzťahuje 24-mesačná zákonná záručná doba, ich išli reklamovať do predajne, v ktorej ich kúpili. Väčšinou však s reklamáciou neuspeli s odôvodnením, že ide o tzv.-nú „módnu obuv" a oni si poškodenie spôsobili „sami, a to nesprávnym používaním topánok" - Zákazníci tak - de facto - prišli o tovar, i o peniaze zaň... A nezriedka nie malé!

Podobné prípady pokračujú aj v súčasnosti, čo nám už v rannom vysielaní potvrdili v popradskej Spoločnosti ochrany spotrebiteľov, ktorá - pri pomoci v kupujúcim v podobných prípadoch - tiež uspela len ojedinele.

Na túto problematickú kategóriu obuvi sa teda Miroslav Talavašek pýtal aj v košickom krajskom inšpektoráte Slovenskej obchodnej inšpekcie, na ktorý sa spotrebitelia tiež zvyknú obracať. - Hovorí vedúca jeho Právneho odboru, dr.Silvia Ivančová:

problemova modna obuv 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame