Z gemerskej kuchyne

Z gemerskej kuchyne

Naša tradičná slovenská kuchyňa má svoje poklady, niektoré viac a niektoré menej známe. Medzi tie druhé patria aj gemerské špeciality. Na Gemeri – v tomto baníckom kraji – sa žilo ťažko, napriek tomu bola gemerská kuchyňa pestrá a bohatá na rôzne kulinárske špeciality. Presvedčí vás o tom Martina Bačová v rozhovore s Ondrejom Hlaváčom – vedúcim Folklórnej skupiny Gočovan z Gočova, ktorý je zručným kuchárom a varí veľmi rád. 

z_kuchyne_gemerskej_1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Varenie bolo v hlbokej histórii doménou žien. Pokiaľ sa ony starali o oheň a udržiavali teplo domácnosti, muži sa vybrali na lov, aby priniesli korisť, ktorú následne ženy premenili na chutné jedlo. Dejiny sa však posúvali ďalej a výjav, keď muž príde z práce, sadne si s novinami za stôl a nekompromisne sa dožaduje večere – patrí skôr do starých filmov. K mužom, ktorí ochotne, radi a chutne varia, patrí aj Ondrej Hlaváč z Gočova. Martina Bačová sa s ním rozprávala o tradičnej gemerskej kuchyni.

z_kuchyne_gemerskej_2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame