Potraviny - jód

Potraviny - jód

Jód je jedným z najdôležitejších stopových prvkov, ktorý je nevyhnutný pre zdravý vývoj ľudského organizmu. Celosvetovo trpí na jeho nedostatok asi jedna miliarda ľudí, v Európe ich je približne 60 miliónov. Chorobám z nedostatku jódu sa pritom dá predchádzať jeho zvýšeným prísunom do organizmu. Práve o využití potravín na prevenciu a liečenie rôznych ochorení, zvlášť pôsobením organicky viazaného jódu v liečbe chorôb štítnej žľazy a fibro-cystického ochorenia prsníka a vaječníkov, sa Danuša Reginová porozprávala s Dr. Jozefom Zimom.

potraviny_jod Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Doplňme, že práve rybí tuk je cenným zdrojom vitamínu D a omega 3-mastných kyselín, ktoré sa nachádzajú, ako sme už spomínali, hlavne v rybách. Najviac je ich v tuniakoch, lososoch či makrelách, ale aj v našich sladkovodných pstruhoch, hlavátkach a ostriežoch. Okrem rýb sú ich zdrojom aj vlašské orechy, ľanové a iné semienka alebo rastlinné oleje. Samotný jód obsahujú aj strukoviny, mlieko a mliečne výrobky, nájdeme ho v mrkve, cesnaku a cibuli, v rôznych bylinách a koreninách a tiež v ovocí, napríklad vo višniach, malinách a citrónoch.

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame