Investovanie do II.piliera

Investovanie do II.piliera

V Európe nejde o nič nové; - Prvý investičný penzijný fond zriadili v Holandsku v súkromnej železničnej spoločnosti, už v roku 1845. A po roku 1949 bola už - pre veľkú časť holandských zamestnávateľov - účasť ich zamestnancov v tzv.-ných sektorových penzijných fondochU nás vznikol druhý pilier v januári 2005. Odvtedy jednotlivé vlády druhý pilier menili z povinného na dobrovoľný a naopak. A menili tiež sadzby príspevkov a druhý pilier sa nezriedka stával aj predmetom politického súperenia - najmä ľavice a pravice.

Niet sa teda čo čudovať, že dôvera v druhý pilier na Slovensku je dosť kolísavá. Už aj preto, že sa Zákon o sociálnom poistení upravuje - zhruba - dvakrát do roka a samotný druhý pilier bol trikrát „politicky" otvorený. Teda, že z neho mohli sporitelia vystúpiť, menili sa jeho „vstupné parametre" a sporitelia boli presúvaní medzi jednotlivými fondami. Napriek všetkému je však investovanie do druhého piliera stále zaujímavé. - Ide totiž o investíciu, ktorá by sa mala zhodnocovať. - Čo je však podstata a hlavný cieľ druhého piliera? - Reaguje Maroš Ovčarik z Finančného kompasu:

II.pilier-01 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Už sme dnes povedali, že cieľom starobného dôchodkového sporenia, teda investovania do takzvaného druhého piliera, je financovať budúci vlastný dôchodok prostredníctvom sporenia z časti povinných odvodov. Sporiteľ si tak - popri dôchodkovom poistení v prvom pilieri, prípadne ďalších formách sporenia - môže sporiť aj v druhom pilieri, a nezaplatí o nič viac. Za viac, ako 12 rokov existencie bol druhý pilier u nás politikmi už 3-krát otvorený a sporitelia mohli z neho nielen vystúpiť, ale aj doň vstúpiť. - Skúsenosti z iných krajín však ukazujú, že každá koruna investovaná v súkromných dôchodkových fondoch - teda v druhom pilieri - z dlhodobého hľadiska priniesla sporiteľovi vyšší výnos ako koruna zaplatená do štátneho, teda do systému prvého piliera.Nespornou výhodou investovania do druhého piliera je, že - na rozdiel od prvého piliera - sú úspory v ňom vlastníctvom sporiteľa. Pri mikrofóne Miroslava Talavaška spomína odborník na financie, Maroš Ovčarik z Finančného kompasu, aj ďalšie súvislosti:


II.pilier-02 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

U nás vznikol druhý pilier v januári 2005. - V okolitých krajinách však bola jeho „trvácnosť" dosť „oklieštená".

Miroslavovi Talavaškovi to potvrdil aj odborník na financie, Peter Bigoš:

II.pilier-03 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Cieľom starobného dôchodkového sporenia, teda investovania do takzvaného druhého piliera, je financovať si svoj budúci dôchodok prostredníctvom sporenia z časti povinných odvodov. Už sme spomínali, že od roku 2005, keď sa u nás táto forma „prilepšenia si" k dôchodku od štátu - teda zo Sociálnej poisťovne - zaviedla prešiel druhý pilier - okrem 4-och možností vystúpiť i vstúpiť do neho - aj zmenou podielu z 18-tich percent odvodov z našej mzdy. Dnes ich Sociálna poisťovňa rozdeľuje v pomere: 14 percent do prvého a 4 percentá do druhého dôchodkového piliera. Prečo však tých 18 percent „ide" najskôr do Sociálnej poisťovni a až tá potom „prevedie" tie 4 percentá na účet klienta v druhom pilieri? - Prečo ten podiel nejde priamo na osobný účet „prispievateľa" v príslušnej dôchodcovskej správcovskej spoločnosti?Miroslav Talavašek sa pýtal odborníka na financie, Petra Bigoša:


II.pilier-04 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V našej „rubrike o financiách" pokračujeme v informáciách o investovaní do druhého dôchodkového piliera. Teda o možnosti 4 percentá z celkovo 18-tich percent odvodov z našej mzdy do Sociálnej poisťovne „presmerovať" na „zhodnocovanie" do tzv.-nej Dôchodcovskej správcovskej spoločnosti. Ak sa pre takéto investovanie rozhodneme, ako a podľa čoho si vybrať takéhoto „správcu" našich „dôchodkových úspor"? Miroslavovi Talavaškovi to potvrdil aj odborník na financie, Peter Bigoš:

II.pilier-06 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Môžeme sa - ako „účastníci" - dozvedieť o tom, ako nakladá tá-ktorá dôchodcovská správcovská spoločnosť s našimi investovanými peniazmi do druhého piliera? - Sú rozdiely medzi Dôchodcovskými správcovskými spoločnosťami a ich poplatkami súvisiacich s vedením nášho účtu v druhom pilieri? - Čo sú a ako si môžeme predstaviť tzv.-né „indexové fondy", ktoré by - údajne - mali garantovať svoju dlhodobú životnosť a tiež istejšie zhodnotenie - v rámci druhého piliera - našich každomesačných vkladov? Otázky, na ktoré sa - v súvislosti s druhým pilierom - Miroslav Talavašek pýtal odborníka na financie, Petra Bigoša:

II.pilier-06 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kedy sa ešte oplatí, a kedy už je - takpovediac - zbytočné zaujímať sa o vstup do druhého dôchodkového piliera?- Možno doň aj „nevstúpiť" - Existuje aj možnosť „prilepšiť si" k druhému pilieru? - Aj na to sa o týždeň spýtame odborníka v ďalšom diele nášho cyklu o financiách!

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame