Ľan – rastlina mnohých podôb

Ľan – rastlina mnohých podôb

V nasledujúcich týždňoch bude táto naša rubrika o odievaní venovaná ľanu. Každý kto navštívil skanzen, alebo mal babku na dedine, tak si určite pamätá, že ľan naši predkovia používali všade. Z ľanovej tkaniny si šili odevy, ale aj textil do domácností a používali ju aj pri práci, varení, či uskladnení potravín. Ľan je naozaj rastlina mnohých podôb, ako to aj zdôrazňuje výstava venovaná výrobe a spracovaniu ľanu v Podtatranskom múzeu v Poprade. Martina Vašková tam zašla za jej kurátorkou etnologičkou Elenou Bekešovou, a dozvedela sa aj to, že ľanové textílie sú jedny z najstarších na svete.

70_sukien_lan_1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Život našich predkov, ale aj ich celý kalendárny rok bol popretkávaný ľanom. Sadeniu, rezaniu, máčaniu, trepaniu, česaniu ľanu a výrobe ľanového plátna sa venovali priebežne počas celého roka. V Podtatranskom múzeu v Poprade nájdete už len do nedele 3. decembra výstavu, ktorá Vás oboznámi s komplikovaných procesom výroby ľanového plátna, ktorý má viac než 35 úkonov. Martina Vašková sa s kurátorkou tejto výstavy - etnologičkou Podtatranského múzea v Poprade – Elenou Bekešovou, pristavila pri nástrojoch, ktoré sú dnes múzejnými exponátmi, ale kedysi nechýbali v žiadnej domácnosti.

70_sukien_lan_2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Väčšina sukien, ktoré ženy v minulosti na vidieku nosili, bola z ľanu. A neboli to len sukne – väčšina odevných textílii, ale aj textílii v domácnosti bola vyrobená z tejto prírodnej tkaniny. Od sadenia ľanu až po tu krásnu vymangľovanú sukňu všetko zvládli svojpomocne. Naši predkovia boli vynaliezaví a neľahký proces spracovania ľanu a výroby ľanového vlákna si uľahčovali rôznymi nástrojmi. Pred týždňom sme hovorili o trliciach, či nástrojoch na česanie ľanu. Dnes sa Martina Vašková pýtala Eleny Bekešovej - etnologičky Podtatranského múzea v Poprade – na kolovrátky, praslice, a krosná. Tak počúvajte ako sa kedysi priadlo.

70_sukien_lan_3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V uplynulých týždňoch sme Vám v tejto rubrike predstavili zaujímavý, ale náročný proces spracovania ľanu a výroby ľanového plátna. Ak máte doma niečo ľanové - po babke, či prababke, tak vidíte, že ak bolo ľanové plátno poctivo vyrobené, dobre utkané a správne uchované, časom na kráse a najmä funkčnosti nič nestratilo. Ľan je tkanina našich predkov, ktorá sa stala základnou surovinou tradičnej odevnej kultúry na Slovensku, a v súčasnosti zažíva veľkolepý návrat do našich šatníkov a domácností. Mnohí dnes dáme prednosť pokrčenej ľanovej košeli – pred nepokrčenou z polyesteru, či iných umelých materiálov. S etnologičkou Podtatranského múzea v Poprade – Elenou Bekešovou, sa o odievaní našich predkov „do ľanu“ rozprávala Martina Vašková.

70_sukien_lan_4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


unsplash

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame