Otvorili múzeum vysťahovalectva do Severnej Ameriky s názvom Kasigarda

Otvorili múzeum vysťahovalectva do Severnej Ameriky s názvom Kasigarda

V sobotu 6. mája slávnostne otvorili v obci Pavlovce nad Uhom v okrese Michalovce Múzeum vysťahovalectva z územia Slovenska do Severnej Ameriky. Múzeum približuje emigráciu Slovákov najmä do Spojených štátov a ich tamojšie kultúrne aktivity. Názov múzea Kasigarda je podľa historika a zakladateľa múzea Martina Javora slovenskou skomoleninou anglického Castle Garden, teda hlavnej brány imigračného úradu v New Yorku, ktorou musel prejsť každý imigrant. Ťahyňa, ktorá sa tisíc rokov volala Tegeňa, bola v minulosti samostatnou obcou, dnes je súčasťou Pavloviec nad Uhom a nachádza sa len 17 km od ukrajinského Užhorodu, nuž a ako múzeum je podľa niektorých „od ruky“, ďaleko, no zakladateľ múzea si v otázke umiestnenia múzea až „na konci sveta“ stojí za svojim:

Otvorili múzeum vysťahovalectva do Severnej Ameriky s názvom Kasigarda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kam odišla na prelome 19. a 20. storočia tretina Slovákov, to je práve tá podstata založenia Múzea vysťahovalectva. Docent histórie Martin Javor sa takto rozhodol splatiť vysťahovalcom dlh a preto z obdivu, úcty a vďaky pre nich založil toto múzeum. Kasigarda sa dnes nachádza v Ľudovom dome, ktorý bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. V roku 1892 ho postavil Andrej Harajda za zarobené peniaze po návrate z Ameriky. Expozícia je prístupná po telefonickej dohode.
rtvs

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame