Výnimočný pochod k 80. výročiu Karpatsko-duklianskej operácie

Výnimočný pochod k 80. výročiu Karpatsko-duklianskej operácie

Košické štúdio Slovenského rozhlasu pripravilo k 80. výročiu SNP, 80. výročiu Karpatsko-duklianskej operácie a blížiacej sa storočnici skúšobného vysielania rozhlasu z Košíc mimoriadne podujatie – Pochod košických rozhlasákov a poslucháčov Rádia Regina Východ Cestou hrdinov SNP. Tento symbolický pochod sa začne 21. septembra na Dobšinskom kopci a vyvrcholí 1. októbra na Duklianskom priesmyku. Počas 11 dní prejdú účastníci približne 280 kilometrov v trasách vedúcich cez oblasti, ktoré zohrali kľúčovú úlohu počas povstania a vojenských operácií na Slovensku. Trasa pochodu kopíruje najdlhšiu slovenskú turistickú magistrálu Cestu hrdinov SNP, ktorá je súčasťou európskej diaľkovej trasy E8. Počas prechodu týmto historicky významným územím účastníci absolvujú v menších tímoch 11 etáp s rôznymi stupňami náročnosti.


Zámerom podujatia je si dôstojne a netradične pripomenúť významné udalosti II. svetovej vojny, zvýšiť povedomie o boji proti fašizmu, a zároveň zdôrazniť úlohu médií pri budovaní demokratickej spoločnosti. Pochod je tiež poctou pracovníkom rozhlasu, ktorí sa aktívne zapojili do protifašistického odboja, ako napríklad Antonovi Prídavkovi, riaditeľovi košického rozhlasového štúdia, ktorý dal počas SNP prepraviť rozhlasovú aparatúru z Prešova do Banskej Bystrice, kde bola následne použitá pri vysielaní Slobodného slovenského vysielača.


Na pochode sa zúčastnia redaktori a redaktorky Slovenského rozhlasu, ako aj široká verejnosť, jednoducho všetci, ktorí majú záujem pripomenúť si tieto významné historické udalosti. Účastníci si môžu vybrať ľubovoľný počet etáp podľa vlastného záujmu a skúseností. Pre účastníkov podujatia pripravuje rozhlasové štúdio špeciálne vydanie Záznamníka, ktorý bude venovaný tejto udalosti. Záujemcovia o účasť na pochode sa môžu prihlásiť na e-mailovej adrese snp@rtvs.sk. Pochod sa uskutoční s podporou Klubu slovenských turistov (KST) a mapy.cz.


Tu nájdete plagát k pochodu SNP + rozpis trás:

(PDF, 178kB)

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame