Dobré spôsoby sa stále nosia

Dobré spôsoby sa stále nosia

Sme radi, že po roku sa počas letných mesiacov opäť vrátime k dobrým spôsobom. Možno sme na nich v uplynulom pandemickom období tak trochu aj zabudli. Je to však prirodzený jav, keďže sa väčšina nášho života odohrávala v domácom prostredí, len s minimálnou mierou spoločenskej interakcie.

Naša letná rubrika Dobré spôsoby sa stále nosia vám aj toto leto pripomenie čaro, ale aj úskalia spoločenského správania. Zopakujme si na úvod spolu s redaktorkou Evou Peknušiakovou a odborníčkou na etiketu Annamáriou Petruškovou, čo sme sa o dobrých spôsoboch naučili počas minulého leta:

DSSN_jul_01 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj móda a obliekanie je jednou z oblastí, v ktorej sa odzrkadlili dôsledky pandémie. Určite si to, milí poslucháči, ešte pamätáte. Počas práce doma, tzv. home office, sme akosi upúšťali od našich bežných návykov aj v obliekaní a často sme si povedali, že ak nás počas videohovoru vidieť len čiastočne, spodný diel oblečenia môžeme zvoliť ležérny až domácky.

A veru sme postupne upúšťali aj od toho a teplákové súpravy či iné, skôr športové oblečenie sa stalo bežnou súčasťou nášho dňa. Ako sa však na tento dôsledok pandémie pozerá etiketa? Odpoveď ponúknu v rubrike Dobré spôsoby sa stále nosia redaktorka Eva Peknušiaková a odborníčka na etiketu Annamária Petrušková:

DSSN_jul_02 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V ďalšej časti našej letnej rubriky Dobré spôsoby sa stále nosia sa ešte na chvíľu vrátime do obdobia, v ktorom sme väčšinu našich každodenných aktivít vykonávali z prostredia domova. Platí aj tam etiketa všedného dňa alebo z našich spoločenských návykov môžeme poľaviť? Eve Peknušiakovej na túto otázku odpovedá odborníčka na etiketu Annamária Petrušková.

DSSN_jul_03 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V uplynulom období sme boli oveľa viac odkázaní na kontakt sprostredkovaný elektronickými zariadeniami. Okrem osobnej tak poznáme aj rôzne formy neosobnej komunikácie. V súčasnosti je azda tou najvyužívanejšou najmä jej elektronická podoba, mobilná komunikácia, teda telefonáty a písanie esemesiek či emailov. Aj táto frekventovaná forma komunikácie, hoci prebieha len sprostredkovane, sa riadi pravidlami spoločenského správania. Eve Peknušiakovej to priblížila odborníčka na etiketu Annamária Petrušková:

DSSN_jul_04 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj tentoraz sa v našej letnej škole etikety budeme rozprávať o tom, či je potrebné dodržiavať pravidlá spoločenského správania aj v neosobnej forme komunikácie. Hneď na úvod si môžeme potvrdiť, že to potrebné určite je.
V tejto časti rubriky Dobré spôsoby sa stále nosia si povieme o zásadách písania emailov. Pre mnohých je to každodenná súčasť pracovného života, no emaily majú miesto aj v súkromnej komunikácii. Ešte stále ich mnohí z nás využívajú aj ako istú – elektronickú – obdobu písania listov, aj keď v súčasnosti sú nahrádzané inými formami online komunikácie. Na čo by sme pri písaní emailov nemali zabúdať, sa Eva Peknušiaková opýtala odborníčky na etiketu Annamárie Petruškovej:

DSSN_jul_05 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Elektronické médiá a online prostredie sú už bežnou súčasťou našich životov, a to ako v pracovnej, tak vo voľnočasovej oblasti. Aktuálna situácia nevyhnutnosť online interakcie natoľko umocnila, že sa nám oba tieto svety a typy komunikácií prelínajú. Avšak, dodržiavame všetky náležitosti etikety všedného dňa aj vo virtuálnom prostredí? Eva Peknušiaková sa na to opýtala odborníčky na etiketu Annamárie Petruškovej:

DSSN_august_01 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V tomto týždni sa v našej letnej škole etikety presunieme z online prostredia do offline a vrátime sa k tradičnejším spôsobom komunikácie. Začneme listami. Mladšia generácia by si v tejto chvíli povzdychla „kto dnes ešte vôbec píše listy?“, ale my veríme, že občas pekný priateľský list napíšete, prípadne nejaký dostanete. Áno, vychádzať môžeme aj z pravidiel emailovej komunikácie, aj keď poradie bolo opačné a v skutočnosti emaily kopírujú pravidlá komunikácie, ktoré uplatňujeme pri písaní listov. Tak teda, poďme si pripomenúť pocit, keď vezmeme do ruky pero a napíšeme pár pekných myšlienok. O písaní súkromných, ale aj úradných listov sa Eva Peknušiaková rozprávala s odborníčkou na etiketu Annoumáriou Petruškovou:

DSSN_august_02;peknusiakova Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame