Festival POCITY

Festival POCITY

Filmový Festival POCITY

V nasledujúcich minútach sa vrátime na filmový festival Pocity, ktorým v uplynulých dňoch žilo mesto Prešov. Na festivale boli uvedené najnovšie i oceňované filmové snímky zo svetových festivalov. Nechýbala medzi nimi ani úspešná domáca tvorba. V sekcii „Naše pocity“ sa tak na festivale predstavili dva nové slovenské filmy aj ich tvorcovia. Dokumentárny film Architekt drsnej poetiky prináša príbeh slovenského rodáka, karpatského Nemca Hansa Broosa z Veľkej Lomnice, ktorého architektonické dielo zanechalo v Brazílii nezmazateľnú stopu. Napriek tomu, že jeho dielo sa stalo súčasťou kultúrneho dedičstva Sao Paula, na Slovensku je neznámy. Dokument Architekt drsnej poetiky prišiel na festival Pocity predstaviť rodák z Prešova – režisér Ladislav Kaboš, ktorého sa Kristína Bertičová pýtala najskôr na jeho osobné pocity pri uvádzaní filmu...

01_festival POCITY;ber Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Filmový festival v Prešove priniesol výber svetovej aj domácej kinematografie a stretnutia s filmovými osobnosťami.Po svetovom úspechu z Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach prišiel do Prešova režisér Peter Kerekes uviesť svoj najnovší film Cenzorka, za ktorý v Benátkach spolu s Ivanom Ostrochovským získali cenu za najlepší scenár. Dej filmu sa odohráva v prostredí ženskej väznice v ukrajinskej Odese, v ktorej sú mnohé ženy odsúdené za vraždy zo žiarlivosti. Mnohé z nich však do tejto väznice prichádzajú tehotné... Snímka Cenzorka režiséra Petra Kerekesa balansuje na hrane dokumentu a hraného filmu. Je výrazne ovplyvnená realitou a príbehmi, ktoré si tvorcovia vypočuli za múrmi väznice. Vo filme si zahrali aj reálne väzenkyne a dozorkyne. S režisérom Petrom Kerekesom sa rozprávala Kristína Bertičová.

02_festival POCITY;ber Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Film Petra Kerekesa Cenzorka mal oficiálnu premiéru 14. októbra. Okrem toho, že zaujal ocenením za najlepší scenár na prestížnom filmovom festivale v Benátkach, stal sa aj slovenskou snímkou, ktorá zabojuje o Oscara v kategórii pre cudzojazyčné filmy.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame