Zmapované príbehy hrdinských činov amerických Slovákov

Zmapované príbehy hrdinských činov amerických Slovákov

„Rodina predala jalovicu, aby mal otec na cestu loďou z Hamburgu za prácou do zasľúbenej zeme. Zvyšok rodiny tu zostal vo viere, že im pošle peniaze a časom sa sám vráti.“ Poznáte aj vy mnohé podobné príbehy, však? Tí, ktorých hlad a chudoba prinútili v druhej polovici 19. storočia a v prvej polovici 20. storočia odchádzať z územia niekdajšieho severovýchodného Uhorska do Ameriky, boli nespočetné zástupy. V Pavlovciach nad Uhom, v časti Ťahyňa, je dom, ktorý postavil rodák z tejto obce. V Amerike zarobil peniaze a vrátil sa. Práve v tomto dome vzniká Múzeum vysťahovalectva z územia Slovenska do Severnej Ameriky – Kasigarda. S docentom histórie Martinom Javorom, ktorý sa rozhodol toto múzeum založiť, sa rozprávala Slávka Ivančová. Povedal jej, že sa stretáva s veľkou podporou nielen potomkov vysťahovalcov, ale napríklad aj s podporou obce či Ministerstva obrany SR. Práve odtiaľ získal grant na zorganizovanie výstavy k tejto téme Americký men – v Krajskom múzeu v Prešove v Rákociho paláci. Príbehov je veľmi veľa a múzeum Kasigarda sa snaží zdokumentovať ich, aby sa na našich odvážnych predkov – vysťahovalcov nezabudlo. Martin Javor upozorňuje napríklad na najznámejšieho človeka, ktorý bojoval v občianskej vojne v 60. rokoch 19. storočia:

Zmapované príbehy hrdinských činov amerických Slovákov 1;ivan Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Podľa historika Martina Javora je emigrácia bytostnou súčasťou slovenských dejín a dotkla sa až tretiny slovenského národa. Oblasť severovýchodného Uhorska – regióny Šarišskej, Zemplínskej či Užskej župy, boli mohutným odlivom neraz i celých rodín zasiahnuté najviac.V historických záznamoch z roku 1874 je uvedené, že mesto Cleveland v štáte Ohio malo už vtedy najväčšiu slovenskú kolóniu v celých Spojených štátoch amerických. Ale poďme späť, na naše územie. V obci Ťahyňa vzniká Múzeum vysťahovalectva z územia Slovenska do Severnej Ameriky, ktoré túto našu silnú históriu dokumentuje aj prostredníctvom udalostí a hrdinských príbehov našich vysťahovalcov. Mnohí z nich bojovali v americkej armáde a zanechali v nej nezmazateľné stopy. Docenta histórie Martina Javora, riaditeľa Múzea vysťahovalectva, veľmi zaujala napríklad myšlienka nákupu bombardérov pre americkú armádu:

Zmapované príbehy hrdinských činov amerických Slovákov 2;ivan Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na stránke Múzea vysťahovalectva – Kasigardy môžete sledovať príbehy či pozrieť si interaktívnu mapu slovenských a rusínskych spolkov v Severnej Amerike či Interaktívnu mapu slovenských katolíckych kostolov v Severnej Amerike z rokov 1870 – 1955. Pri každom kostole sa vám zobrazí rok založenia, mená jeho zakladateľov ako aj meno prvého kňaza.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame