Vzniká múzeum vysťahovalectva Slovákov do Ameriky

Vzniká múzeum vysťahovalectva Slovákov do Ameriky

Už v druhej polovici 19. storočia sa v Amerike preslávil Slovák Janko Olejník z Kľušova pri Bardejove. Bol prvým naším vysťahovalcom, ktorý pracoval pre americké verejné služby. Žil v meste New York, kde bol náčelníkom polície. Drvivá väčšina vysťahovalcov z nášho územia sa však v USA zamestnala v baniach a oceliarňach. Zárobok tu bol v porovnaní s Uhorskom niekoľkonásobne vyšší. V rokoch 1875 až 1914 emigrovalo do Spojených štátov viac ako 620 000 Slovákov. Takýto historický medzník si priam vyžaduje dokumentovanie vysťahovalectva z nášho územia. V Pavlovciach nad Uhom, v časti Ťahyňa, je dom, ktorý postavil rodák tejto obce. V Amerike zarobil peniaze a vrátil sa. Práve v tomto dome vzniká Múzeum vysťahovalectva z územia Slovenska do severnej Ameriky. Slávka Ivančová oslovila jeho zakladateľa, docenta histórie Martina Javora:

Múzeum Kasigarda I. časť 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Múzeum vysťahovalectva ponúka aj Interaktívnu mapu slovenských a rusínskych spolkov v severnej Amerike či Interaktívnu mapu slovenských katolíckych kostolov v severnej Amerike z rokov 1870 - 1955. Pri každom kostole sa vám zobrazí rok založenia, zakladatelia kostola, ako aj meno prvého kňaza.
Koncom 19. storočia odchádzali mnohí Zemplínčania pracovať do Clevelandu. Pracovali u svojho rodáka Kunza. Ten už vlastnil viac tovární. Zaujímavosťou je, že všetky vysoko prosperovali vzhľadom na kvalitnú pracovnú silu. Aj to bol okrem hladu a chudoby  jeden z dôvodov, prečo slovenský Zemplín stratil len počas rokov 1879 – 1883 vyše 8 500 obyvateľov. Emigrácia je bytostnou súčasťou slovenských dejín. Až tretina slovenského národa emigrovala bez akejkoľvek reflexie v slovenskej historiografii – uvádza stránka novovznikajúceho Múzea vysťahovalectva. Preto sa historik Martin Javor rozhodol dokumentovať tému vysťahovalectva a jeho príbehy.:

Múzeum Kasigarda I. časť 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Múzeum vysťahovalectva a jeho interaktívne mapy spolkov či kostolov, čoskoro aj samotných vysťahovalcov, nájdete na stránke www. kasigarda.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame