Mak - to bola hlavná ingrediencia tohtoročnej súťaže Koláč Rádia Regina. Tohtoročnú porotu tvorili náš verný poslucháč Ladislav Drotár, literárna redaktorka Ivana Jachymová, no a predsedom poroty bol František Krankota z Prešovského zväzu kuchárov a cukrárov.
Koláč Rádia Regina 11-12
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Višňovo makové rezy sa stali Koláčom Rádia Regina 2016. Porota prvenstvo nadelila autorke troch súťažných vzoriek, Anne Ščerbákovej. Ak si višňovo makové rezy chcete upiecť aj vy, tu je recept :)
Na višňovo makové rezy budeme potrebovať:
6 vajíčok
180 g krupicového cukru
200 g masla
200 g mletého maku
½ prášku do pečiva
45 g citrónovej kôry
2 stredne veľké banány
1 fľašu kompótu z vykôstkovaných višní
Postup:
Maslo s cukrom vymiešame do peny, postupne pridávame po jednom žĺtku, dobre vyšľaháme a pridáme rozpučené banány. Znova premiešame a pridáme mak, prášok do pečiva a citrónovú kôru. Do hmoty zľahka zamiešame vyšľahaný sneh z bielkov. Cesto vylejeme na plech a poukladáme naň višne. Pri teplote 180stupňov C pečieme cca 30 minút, teplotu znížime na 175 stupňov a pečieme ešte 15-20 minút. Po upečení oddelíme okraje cesta od plechu a koláč necháme vychladnúť. Studený posypeme práškovým cukrom a môžeme ľubovoľne zdobiť.