Unikáty východného Slovenska 11 – 20

Unikáty východného Slovenska 11 – 20

Geoglyf
Na severnom svahu pod Spišským hradom sa nachádza geoglyf, predstavujúci štylizovaného keltského jazdca. Jeho autorom je austrálsky vizuálny umelec – sochár Andrew Rogers, ten realizuje po svete geoglyfy modernej doby v rámci svojho veľkého projektu Cyklus života. Na Slovensku sa rozhodol pre geoglyfický tvar koňa. Tento unikát vám priblíži Slávka Ivančová:

Unikáty VS 11, Geoglyf Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Uni 11.jpg


Najstarší hostinec na Slovensku
Košice patria k mestám s bohatou a slávnou históriou. A práve história ponúka tie najzaujímavejšie unikátne udalosti, miesta či osobnosti. Tak napríklad najstaršia svetská stavba v Košiciach je Levočský dom a patrí medzi najzachovalejšie stredoveké stavby mesta. Sám ukrýva pár ďalších pozoruhodných až unikátnych zaujímavostí (dokonca aj poklad), ktoré v rámci cyklu Unikáty východného Slovenska spracovala Slávka Ivančová:

Unikáty VS 12, Najstarší hostinec na Slovensku Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Uni 12.png


Štóske kúpele: Klíma
Ak ste si mysleli, že v nej mapujeme iba miesta, udalosti či osobnosti, dnes vás teda prekvapíme. Pôjde o niečo, čo ani nie je okom viditeľné! A navyše – vyslúžilo si to dva (!) diely Unikátov. Dnes vám ponúkneme prvú časť. Zostaňte preto naladení.

Unikáty VS 13, Štósske kúpele Klíma Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Uni 13+14 Foto Jozef Kotulič.jpg

Foto: Jozef Kotulič

Štóske kúpele: Osobnosti
Téma rozdávania vysvedčení je v tejto chvíli úplne neaktuálna, no o jednom špecifickom vysvedčení dnes hovoriť môžeme. Ide o európsky dekrét čistoty klimatického liečebného ovzdušia, ktorý dostala lokalita práve na východnom Slovensku. Je významná unikátnou koncentráciou negatívnych iónov – prostredie Štóskych kúpeľov. No a spojenie klíma a umenie je niečo, čo bude obsahom dnešných Unikátov výhodného Slovenska. Chcete vedieť prečo? Slávka Ivančová vás pozýva teraz na prechádzku malebnej lokality, ktorá vám práve v jesennom období padne vhod, tak už len zhlboka dýchať!

Unikáty VS 14, Štóske kúpele; Osobnosti Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Jediný drezinový ovál
Východné Slovensko má jedinečností viac než dosť. Navyše mnohé z nich odkazujú na ďalšie a ďalšie. Tak je to aj s unikátom, ktorý vám predstavíme dnes. Slávka Ivančová sa rozhodla preskúmať jediný drezinový ovál na Slovensku a na mieste objavila ďalšie tri unikáty. Ste zvedaví? Pozývame vás preto objavovať ďalšiu výnimočnosť nášho kraja.

Unikáty VS 15, Jediný drezinový ovál Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Uni 15 Foto Terra Incognita.jpg

Foto: Terra Incognita


Najstarší prapredok – Skamenená myšlienka
Medzi lokality svetového kultúrneho a prírodného dedičstva OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) je spolu so Spišským hradom zaradené aj najväčšie travertínové územie na Slovensku – Dreveník. Datovaný je do rozhrania treťohôr a štvrtohôr, čo znamená, že tento travertín je starý viac ako 2,5 milióna rokov. A práve z tohto miesta a z toho času (!) pochádza unikát, ktorý predstaví Slávka Ivančová:

Unikáty VS 16, Najstarší prapredok_Skamenená myšlienka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Uni 16.jpg


Donatello žije na Spiši
Každú prvú sobotu v mesiaci vám ponúkame „túlanie sa“ naším krajom v priestore aj v čase, jeho naj-lokalitami, stretávame osobnosti, všímame si udalosti a dianie, ktoré svojím vplyvom presiahli z minulosti až do dneška a stali sa unikátnymi. Pretože takýto je náš kraj. Vzácny a unikátny. V dnešnej časti vás pozývame zoznámiť sa s unikátom svetového (!) rozmeru, pretože áno – aj také na východnom Slovensku máme.

Unikáty VS_17_Donatello žije na Spiši Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Uni 17 Foto Peter Čižmár.jpg

Foto: Peter Čižmár


Najstaršie opálové bane na svete
V korunách kráľovien a cisárovien európskych dvorov zaručene opály boli a dodnes sú. Ich pôvod je – z východného Slovenska! Áno, počuli ste dobre, aj kráľovná Viktória ich mala niekoľko. A kráľovná Alžbeta II. sa počas návštevy Slovenska túžila vybrať na miesto, odkiaľ sa do ich korún opálové kamene dostali. Najstaršie opálové bane sveta – a do 19. storočia jediné opálové bane na svete – sa rozprestierajú medzi obcami Zlatá Baňa a Červenica. Dnes sú vyhľadávanou turistickou lokalitou a technickou pamiatkou. Do unikátnych Slovenských opálových baní nás teraz zavedie Slávka Ivančová:

Najstarsie opalove bane na svete Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Uni 18.jpg

Kolekcia obrazov richtárov Provincie XVI. spišských miest

Naše regióny ukrývajú veľké osobnosti, udalosti a poklady, na ktoré môžeme byť právom hrdí. Tak napríklad Spiš – tento región nikdy “nespal“ a nezaháľal a preto máme veľa dôvodov zatúlať sa tam a prebúdzať skvosty Spiša aj v našom cykle Unikáty východného Slovenska. Určite by ste nikde inde na Slovensku nenašli podobný poklad, ako vám teraz predstaví Slávka Ivančová:

Unikáty VS, Kolekcia obrazov richtárov Provincie XVI. s.m.,ivan Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

327352276_726815365580255_749416693959869984_n.jpg

Viete, kde na Slovensku môžete vidieť originálne vydania Jána Amosa Komenského, prvý atlas sveta, najbohatší fond tlačí zo 16. storočia na Slovensku - medzi nimi originály diel Erasma Rotterdamského, Luthera, Jána Husa, 55 prvotlačí - kníh tlačených hneď po vynáleze kníhtlače, 600 titulov hudobnín... Mnoho, mnoho ďalších unikátnych titulov sa nachádza pod jednou strechou, - jednou kežmarskou strechou - v Lyceálnej knižnici. Na pár hodín sa tam ukryla Slávka Ivančová, aby si aspoň na tie najzaujímavejšie veľdiela posvietila:

Unikáty VS 20, Lyceálna knižnica v KK Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

387477667_362398149786438_5074924787159610580_n.jpg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame