HOLA, BELLA, KALIMERA!

HOLA, BELLA, KALIMERA!

„Ahoj, kráska, pekný deň prajem!“ – tak by sme mohli preložiť z 3 jazykov názov našej letnej cestovateľskej rubriky.

S cestovateľom a fotoreportérom Zdenkom Somorovským ste sa už v našom vysielaní neraz stretli. Je to sčítaný a scestovaný archeológ, ktorý svoje vedomosti z histórie často využíva aj pri svojich cestovateľských potulkách alebo aj vo svojej profesii – ako turistický sprievodca. Počas leta bude radiť aj nám. Pozrieme sa spoločne s ním do niektorých obľúbených letných destinácií, ktoré radi navštevujú aj východniari. Začneme Portugalskom - krajinou, ktorá je pre Zdenka Somorovského srdcovkou. Nahrávala Kristína Bertičová.

HBK_Portugalsko Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj dnes budeme s cestovateľom a fotoreportérom Zdenkom Somorovským cestovať. Keďže je sčítaný a scestovaný archeológ, ktorý svoje vedomosti z histórie často využíva aj pri svojich cestovateľských potulkách alebo aj vo svojej profesii – ako turistický sprievodca, každý pondelok počas leta bude nám porozpráva o svojej obľúbenej letnej destinácii. Dozvieme sa od neho niektoré cestovateľské tipy a rady. Minule nám porozprával o Portugalsku, dnes sa presunieme do susedného slnečného Španielska. Do rozmanitej krajiny neuveriteľných možností, keďže tam nájdeme asi všetko: more, oceán, hory, výborné jedlo, kvalitné vína a bohatú kultúru. So Zdenkom Somorovským sa rozprávala Kristína Bertičová.

HBK_Španielsko Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes s cestovateľom a fotoreportérom Zdenkom Somorovským pocestujeme do Grécka. Do najslnečnejšej krajiny v Európe, pretože Grécko má v priemere viac ako 250 slnečných dní počas jedného kalendárneho roka. No čo si viac počas leta priať:). Grécko má navyše bohatú históriu, výbornú kuchyňu, rozmanitú kultúru a vyše 400 ostrovov s nádhernými plážami. Vypočujte si teda malú ochutnávku Grécka so Zdenkom Somorovským, s ktorým sa rozprávala Kristína Bertičová.

HBK_Grécko Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes s cestovateľom a fotoreportérom Zdenkom Somorovským pocestujeme neďaleko. Hneď k našim južným susedom. A teda do krajiny termálnych kúpeľov. Práve do Maďarska mnohí v lete radi cestujeme za vodou a na Balaton. Maďarsko je však čarokrásnou krajinou aj na spoznávanie histórie.

HBK_Maďarsko Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Našu letnú poznávaciu rubriku sme začali na začiatku prázdnin v Portugalsku. A touto krajinou začneme aj druhú polovicu nášho seriálu. Pôjdeme však ďalej od pevniny. Pocestujeme na prekrásne Azorské ostrovy, ktoré v poslednom období zažívajú takzvaný cestovateľský boom. Pred niekoľkými dňami sa odtiaľ vrátil aj cestovateľ a fotoreportér Zdenko Somorovský, pre ktorého sú Azory doslova srdcovou záležitosťou. Kristína Bertičová sa ho pýtala, prečo sa tieto ostrovy nazývajú aj európskym Havajom.

HBK_Azory Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.




HBK_Taliansko Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

HBK_Taliansko.jpg

Viete kde bol údajne Prometeus prikovaný ku skale? Alebo kde sú vraj uchované betlehemské jasličky? A taktiež kde sa našli najstaršie dôkazy o výrobe vína, ktoré majú 8000 rokov? Nebudem vás dlho napínať. Dnes s cestovateľom Zdenkom Somorovským pocestujeme do čarokrásneho a mystického Gruzínska. Do krajiny mnohých chutí, ktorá v sebe ukrýva prastarú históriu, má nádherné majestátne hory, ale aj more. Nahrávala Kristína Bertičová.

OLA BELA CALIMERA _ Gruzínsko Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes navštívime Svätú zem. Krajinu, do ktorej vstúpili Židia po štyridsaťročnom putovaní púšťou. Izrael má veľký náboženský význam pre tri svetové náboženstvá – judaizmus, kresťanstvo a islam, pretože práve tam sa stali udalosti posvätné pre všetky tieto náboženstvá. Centrom Svätej zeme, ktorá sa a v židovskej tradícii nazýva aj zasľúbená zem – je Jeruzalem. S cestovateľom a turistickým sprievodcom Zdenkom Somorovským nahrávala Kristína Bertičová.

OLLA BELLA KALIMERA_Izrael Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Záverečnú časť letnej rubriky, vďaka ktorej sme spoznávali zaujímavé destinácie, uzavrieme v Maroku, v krajine ktorá je vstupom do arabského sveta. Aj dnes má slovo cestovateľ a turistický sprievodca Zdenko Somorovský, s ktorým sa rozprávala Kristína Bertičová. Prečo teda navštíviť Maroko?

OLA BELLA KALIMERA_Maroko Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Somorovský

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame