Bardejovský kláštor

Bardejovský kláštor

Keď sa povie Bardejov – znalec histórie a umenia si určite na spomenie na Baziliku sv. Egídia, mestskú radnicu, meštianske domy, či židovské suburbium. No k bardejovským unikátnym pamiatkam sa už dozaista radí aj Františkánsky kláštor, ktorý sa pred nedávnom podarilo zachrániť. Kláštor tak začal písať svoje novodobé dejiny – aj keď už nebude slúžiť účelu, pre ktorý bol v 14. storočí postavený. Martina Vašková Vás už o chvíľu s kunsthistoričkou Janou Ličkovou prevedie touto pozoruhodnou národnou kultúrnou pamiatkou...

V dejinách šarišského mesta Bardejov – sa objavujú zmienky o pôsobení až troch rehoľných rádov – cisterciánov, augustiniánov a františkánov. Kláštor, ktorý je vzdialený iba niekoľko desiatok metrov od historického Bardejovského námestia pochádza zo 14. storočia. Jeho prvými obyvateľmi boli augustiniáni, ktorí prišli do Bardejova v čase prosperity a venovali sa najmä skriptorskej činnosti – teda prepisovaniu kníh. V čase reformácie však boli nútení z mesta odísť. Po reformácii slúžil kláštor s kostolom kežmarským evanjelikom. Až do roku 1671, keď uhorský kráľ Leopold I. nariadil, aby do Bardejova prišli františkáni a obnovili v Bardejove ducha katolicizmu. Dnešná podoba kláštora je práve z františkánskeho obdobia a v ostatných rokoch prešla rozsiahlou rekonštrukciou. Obnoveným kláštorom v Bardejove previedla Martinu Vaškovú kunsthistorička Jana Ličková.
bardejovsky_klastor_1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ako sme už spomínali pred pesničkou - kláštor v Bardejove, ktorého počiatky siahajú do 14. storočia prešiel v ostatných rokoch rozsiahlou rekonštrukciou. Jej výsledkom sú objavy unikátnych slnečných hodín, originálnych malieb, kaplnky, či stredovekej bašty. Obnova a záchrana tejto vzácnej pamiatky sa realizovala v rámci programu poľsko-slovenskej spolupráce INTERREG. Za národnú kultúrnu pamiatku bol bardejovský kláštor vyhlásený v roku 1970, ale zaujímať oň sme sa začali až o čosi neskôr – našťastie nie neskoro. Výsledkom nedávnej rekonštrukcie je vkusne a citlivo obnovená kláštorná stavba, ktorou sa prešla s kunsthistoričkou Janou Ličkovou Martina Vašková.
bardejovsky_klastor_2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak teda budete mať cestu do Bardejova určite neobíďte ani túto vzácnu pamiatku – priamo v historickom centre. Alebo si ešte chvíľku počkajte, kým bude v obnovenom kláštore fungovať kuchyňa, či spomínané dielne, kde budú prezentovať svoju prácu remeselníci z Poľska a Slovenska.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame