Malý organista

Malý organista

V minulosti boli na dedine alebo v meste najváženejšie tieto osoby – richtár, farár, učiteľ a organista. Dnes je služba organistov braná v našich kostoloch ako samozrejmosť, a pritom si vyžaduje patričné hudobné vzdelanie, talent i obetu. Napriek tomu organistom vyrastá aj mladá generácia. Šimon Novysedlák má 11 rokov a chcel by byť jedným z nich.

Aj keď sme zvyknutí, že za organmi v našich kostoloch hrávajú zväčša ľudia „ošľahaní“ rokmi a skúsenosťami, služba organistu dokáže stále zaujať aj oveľa mladších. Dokonca deti. Šimon Novysedlák má 11 rokov a príležitosť dostal na košickom sídlisku KVP, kde hráva hlavne na detských svätých omšiach. Martina Vašková sa ho pri stretnutí pred jednou z nich, na ktorej mal hrať, pýtala aj na to, kedy mu do života vstúpila hudba.

maly_organista_1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Doma si vianočnú atmosféru vytvárame sami, ale v kostoloch nám ju počas Vianoc vytvárajú práve organisti, ktorí chrámy rozospievajú tými najkrajšími vianočnými piesňami a koledami – bez nich si Vianoce hádam ani nevieme predstaviť. Aj Šimon Novysedlák sa na Vianoce teší. Avšak nielen kvôli tomu, že dostane darčeky a bude mať vianočné prázdniny, ale aj preto, že bude hrať v Kostole Božieho milosrdenstva na sídlisku KVP v Košiciach. O organovej hudbe či o povolaní a službe organistu sa s ním rozprávala Martina Vašková.

maly_organista_2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame