Bez vianočných trhov sme si niekedy december nevedeli ani predstaviť. Vôňa punču, pečených dobrôt, domácich oblátok a predovšetkým medu vytvárala na ulici jedinečnú atmosféru, ktorú možno zažiť len raz v roku. Nanešťastie „doba rúšková“ priniesla so sebou aj opatrenia, ktoré organizácii vianočných trhov neprajú. „Stánkari“ sa preto v niektorých mestách museli uspokojiť s tradičnými trhmi. Týka sa to aj včelárov z východného Slovenska. František Baláž natrafil na trhu na Dominikánskom námestí v Košiciach na včelárku Natáliu Šivákovú, s ktorou sa zhováral o mede, včelích produktoch, ale aj o živote.
trhy_1
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Domáci med či med zo supermarketu? Možno niektorí z vás si presne takúto otázku kládli ešte pred týždňom, keď sme sa chystali na najkrajšie sviatky v roku. Väčšina z vás určite siahla po kvalitnom mede od včelára, no našli sa aj tí, ktorí nevedeli, kde majú takýto produkt zohnať. Tradičným miestom, kde sa med dal zaobstarať, boli ešte pred nedávnom vianočné trhy. Tie však pre aktuálnu situáciu mnohé mestá na východnom Slovensku zrušili a otvorené ostali takzvané tradičné trhy. František Baláž navštívil trh na Dominikánskom námestí v Košiciach, kde sa zhováral nielen so včelárkou Natáliou Šivákovou pôvodom z Ukrajiny. Tá mu predstavila tradičný medový nápoj od našich východných susedov – medouchu.
trhy_2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.