Včelárska sezóna je v plnom prúde a mnohí včelári majú za sebou už prvé medobranie. Kedy je už med zrelý na stáčanie? Určujú to mnohé faktory, medzi ktoré patrí aj geografická poloha. V južných častiach Košického kraja si už niektorí včelári pochutnávajú na agátovom mede. Naopak, v tom Prešovskom si na agátovú znášku ešte chvíľu počkajú. Inak to nie je ani v Levočských vrchoch, kde prebehlo prvé medobranie ešte len pred týždňom. Ako dopadlo? Pýtal sa František Baláž mladého, no za to už skúseného včelára Blažeja Niča, ktorý pomaly preberá včelárske žezlo po svojom otcovi. Na včelnici pri obci Doľany sa zhovárali aj o začiatkoch rodinnej tradície.
včelnica_doľany
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Jedným z nevyhnutných nástrojov pri stáčaní medu je určite medomet. Toto zariadenie totiž slúži k oddeľovaniu medu z plástov. Medomety spravidla vyzerajú ako veľké nerezové hrnce, ktoré môžu byť poháňané mechanicky, ale aj elektricky. Do bubna sa umiestnia rámiky, ktoré sa začnú točiť a včelár už len čaká, kým med stečie z plástov do zbernej nádoby. Funguje to však takto jednoducho aj v praxi? V medárni v Doľanoch to vysvetlil Františkovi Balážovi včelár Blažej Nič.
včelnica_doľany_3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.