Bardejovský med

Bardejovský med

Od slamených úľov až po svetový unikát. Takto by sme v skratke mohli opísať takmer 100-ročný vývoj medu z Bardejova, ktorý pochádza z úľov na včelniciach rodiny Voľanských, kde sa venuje včeláreniu už 4. generácia. Práve tá prvá stáčala med ešte zo slamených úľov, ktoré sa v rodine zachovali až do dnešných čias. Na slamené úle si však ešte spomína aj včelár-súčasník Jozef Voľanský. František Baláž sa ho pýtal na hlavné rozdiely oproti včeláreniu v moderných úľoch. Spoločne sa vrátili do čias, v ktorých bolo včelárenie pre ľudí vzácnym remeslom.

bardejovský_med;baláž Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Čo majú spoločné slovenský opál, soľnobanská čipka a bardejovský med? Všetky tieto komodity sú registrované na zozname chránených označení pôvodu, respektíve chránených zemepisných označení. Ako posledný zaradila Európska komisia na tento zoznam práve bardejovský med. Zavŕšil sa tak trojročný proces, ktorý začala včelárska rodina Voľanských, kde sa predáva včelárske remeslo z generácie na generáciu už takmer 100 rokov.

Bardejovský med tak prežíva historický okamih. V aktuálnom roku okrem nového puncu získal aj množstvo iných ocenení, o ktorých sa František Baláž zhováral so včelárom Martinom Voľanským. Jeho otec Jozef ho následne sprevádzal po miestnej včelnici, kde bardejovský med vzniká.

bardejovský_med_2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame