Liečenie včelstiev

Liečenie včelstiev

Ani v tomto zimnom období včelári na včelniciach nezaháľajú. Aby bolo včelstvo zdravé po celú budúcu sezónu, je potrebné pristúpiť k poslednému tohtoročnému preliečeniu, a to proti najobávanejšiemu parazitovi včiel – klieštikovi. Existujú rozličné spôsoby liečenia. Včelárka Blanka Vincová popísala Františkovi Balážovi na včelnici v Haniske pri Prešove, ako funguje liečenie prostredníctvom aeorosólu.

liečenie_1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ako bude vyzerať včelárska sezóna v nasledujúcom roku, ovplyvňujú do značnej miery aj tohtoročné včelárske zásahy do úľov. Azda najväčšej pozornosti po samotných včelách sa v úli dožaduje klieštik. Samozrejme, ide o nechceného parazita, ktorého je potrebné počas zimy zredukovať na minimum, aby sa na jar v úli nepremnožil. Ideálny čas, kedy je vhodné znova preliečiť včelstvo, je práve december, keďže včely sú v chumáči a vo včelstve sa nenachádza žiaden plod. Včelárka Blanka Vincová ukázala Františkovi Balážovi, ako prebieha liečenie za pomoci prístroja VAT 1 (vat jeden).

december_liečenie_2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na záver môžeme dodať, že liečenie na včelnici v Haniske pri Prešove nebolo potrebné realizovať na všetkých úľoch, pretože spád klieštika na kontrolnej vzorke bol minimálny.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame