Med z Beskýd

Med z Beskýd

Na kvalitu medu vplývajú mnohé faktory. Keďže ho vyrábajú len včely, je veľmi dôležité prihliadať na to, aby boli v čo najlepšej kondícii. Ak sa včely v úli nemajú dobre, odzrkadlí sa to hlavne na kvalite medu. Faktory ovplyvňujúce jeho akosť, akými sú hygiena a čisté prostredie, majú na zreteli aj mnohí včelári. Aj preto sa radí med z východného Slovenska medzi svetové unikáty a je možno len otázkou času, kedy bude uznaný napríklad ako liečivo. O takýto med, med z Beskýd, sa snažia aj včelári z Giraltoviec, ktorí v prospech včiel vytvorili partnerstvo. Sú nimi manželia Peter a Katarína Hliboki a včelár Stanislav Varga. František Baláž sa ich pýtal na ich spoluprácu. O tom kedy a kde sa to všetko začalo, hovorí včelár Peter Hliboký.

včely_beskydy Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Väčšina včelárov sa tento rok zhodne na tom, že sezónu nepriaznivo poznačilo počasie. Na jej začiatku sa včelári pasovali s chladom, uprostred nej dominovali prevažne suché podmienky. Ak včely v úli nemajú dostatok znášky, je nevyhnutné im nechať potrebné množstvo potravy na prežitie. Počas leta však nastali situácie, keď včely nemali dostatok medu ani pre seba. V takomto prípade pristupujú včelári k dokrmovaniu. Podobne hodnotia situáciu aj traja včelári z Giraltoviec, ktorí sa tomuto remeslu venujú spoločne. Manželia Peter a Katarína Hliboki s priateľom Stanislavom Vargom včelária spoločne už šesť rokov. František Baláž sa ich okrem tohtoročnej sezóny pýtal aj na to, aký včelí produkt je pre nich osobne tým najzaujímavejším. Reč bola, samozrejme, aj o ich včelniciach či mede z Beskydského pohoria. Začína včelár Peter Hliboký.

včely_beskydy_2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame