Geologický fond Východoslovenského múzea v Košiciach

Geologický fond Východoslovenského múzea v Košiciach

Pri príležitosti 150. výročia vzniku Východoslovenského múzea v Košiciach Vás postupne zoznamujeme s jeho pozoruhodnými zbierkami a zároveň ich kustódmi, ktorí sa o nich starajú. Po zaujímavých zbierkových predmetoch z etnografického fondu sa budeme v nasledujúcich týždňoch venovať pokladom neživej prírody, ktoré Východoslovenské múzeum v Košiciach uchováva vo svojom geologickom fonde. Ten spravuje geológ múzea Stanislav Levendovský, ktorého sa Martina Vašková pýtala na začiatky budovania fondu neživej prírody v múzeu.

VSM_geo_fond Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nikto nevie, kedy boli drahé kamene prvýkrát objavené, ale človek ich obdivoval už od staroveku. Po tisíce rokov boli najvzácnejšie práve šperky, ktoré zdobili vzácne kamene – diamanty, smaragdy, rubíny, zafíry. V šperkoch, ktorými šľachta dávala najavo svoju prestíž a postavenie, mali však osobitné miesto ametysty, pretože mali farbu, ktorá symbolizovala kráľovskú hodnosť. Aj Východoslovenské múzeum v Košiciach má vo svojej expozícii Príroda Karpát pozoruhodný ametyst. Na jeho unikátnosť sa správcu geologickej zbierky múzea Stanislava Levendovského pýtala Martina Vašková.

VSM_ametyst Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V minulosti nosili na krku slovenské opály mnohé panovníčky a dnes by sme ich našli aj v korunovačných klenotoch anglickej kráľovnej Alžbety II. Vzácne slovenské opály môžete obdivovať aj v prírodovednej expozícii jubilujúceho Východoslovenského múzea v Košiciach. Je to pochopiteľné, pretože opál môžeme považovať za slovenský národný kameň. Je to totižto jediný drahokam, ktorý sa na Slovensku ťažil priemyselne – a to v Dubnických opálových baniach. S kustódom geologickej zbierky Východoslovenského múzea v Košiciach Stanislavom Levendovským sa o drahých slovenských opáloch rozprávala Martina Vašková.

VSM_opal Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V dejinách prírodovedného oddelenia Východoslovenského múzea v Košiciach bolo aj obdobie, keď múzeum prišlo na čas o svoje exponáty, pretože boli rozdané košickým školám pre potreby výučby. V prírodovednom kabinete Premonštrátskeho gymnázia v Košiciach tak skončila unikátna vzorka kríčkovitej rýdzej medi, ktorá má dnes čestné miesto v geologickom fonde Východoslovenského múzea v Košiciach. S jeho správcom geológom Stanislavom Levendovským sa rozprávala Martina Vašková a pýtala sa ho aj na to, ako sa im podarilo kríčkovitú rýdzu meď získať späť.

VSM_krickovita_med Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V zbierkach geologického fondu jubilujúceho Východoslovenského múzea v Košiciach by ste našli tisícky exponátov neživej prírody z našej zeme a podzemia. No a medzi nimi sa vyníma doslova ako klenot – jedna vzorka z vesmíru. Ide o úlomok meteoritu „Košice“. Za akých okolností pred 12 rokmi priletel na Zem i to, ako sa dostal do múzea – porozprával Martine Vaškovej správca geologických zbierok Východoslovenského múzea v Košiciach Stanislav Levendovský.

geo fond_meteorit_kosice;vaskova Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V 150-ročnej histórii múzea je expozícia Príroda Karpát treťou stálou prírodovednou expozíciou. A nájdete ju v starej budove Východoslovenského múzea v Košiciach na Hviezdoslavovej 3 – samozrejme, aj počas letných prázdnin J

Galéria

287120670_3117428148497316_7069339988586966228_n.jpg 289577115_3123104967929634_1050029521964446202_n.jpg 286252282_3112251059015025_6559685707475984006_n.jpg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame