Etnografická zbierka

Etnografická zbierka

V zbierkovom fonde národopisu VSM nájdete aj drevené votívne formy – offery. Keď boli vyrezané z hruškového dreva a znázorňovali symbol žaby, čiže symbol plodnosti, nazývali sa mádry. Z vosku vyliaty takýto offer kupovali ženy na odpuste najčastejšie od medovnikára a dali ho na oltár. Pri tom sa pomodlili, aby mali dieťa. Mádry však mali v minulosti viacero významov. Pri mikrofóne Kristíny Bertičovej hovorí etnologička Ľudmila Mitrová.

VSM_mádry_offery Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak máte záujem spomínané predmety vidieť, ešte tento rok budú prístupné na putovnej výstave Východoslovenského múzea s názvom Tajomstvo medovníkového srdca v Zemplínskom múzeu v Michalovciach.


Povedali by ste, že sviečkarstvo ako remeslo patrilo kedysi do rúk mäsiarov? Práve oni sa v minulosti zaoberali výrobou sviečok z hovädzieho loja. Až neskôr sa sviečkarstvo spájalo s medovnikárstvom alebo mydlárstvom. No a patrónkou sviečkarov bola sv. Mária di Monte. Pri mikrofóne Kristíny Bertičovej pokračuje etnologička z Východoslovenského múzea v Košiciach – Ľudmila Mitrová.

VSM_sviečkarstvo Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Podobne ako mádry a offery, aj sviečkarske a voskárske výrobky budete môcť ešte tento rok vidieť na putovnej výstave VSM s názvom Tajomstvo medovníkového srdca – v Zemplínskom múzeu v Michalovciach.


V zbierkach Východoslovenského múzea v Košiciach nájdete úle, ktoré sú unikátnym prejavom ľudového výtvarného umenia. Sú to figurálne typy úľov, ktorých formy zobrazujú mužskú a ženskú postavu. Vzorom pre figurálne úle boli často aj postavy svätcov alebo rehoľníkov. Pri mikrofóne Kristíny Bertičovej pokračuje etnologička z VSM v KE Ľudmila Mitrová.

figurálne úle Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vedeli ste o tom, že biela farba bola kedysi symbolom smrti? A viete, že tekvice v našich končinách vôbec nesúvisia len so symbolom Halloweenu, ale tekvice si vydlabávali už aj naši predkovia? Pri mikrofóne Kristíny Bertičovej pokračuje etnologička z VSM v Košiciach Ľudmila Mitrová.

vyrezávané tekvice a novemrové sviatky v minulosti Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Galéria

20221003_110152.jpg 20221003_110213.jpg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame