Banícke múzeum v Rožňave

Banícke múzeum v Rožňave

V rubrike Poklady múzeí budeme v nasledujúcich týždňoch poznávať vzácne zbierkové predmety z fondov Baníckeho múzea v Rožňave. Tešiť sa môžete na príbeh obrazu rožňavskej Metercie, tretí najstarší parný valec na svete, či dochovanú Knihu Mojžišovu z vrcholu dnes už neexistujúcej rožňavskej synagógy. To ale až v nasledujúcích týždňoch. Dnes Vám predstavíme nemenej zaujímavú históriu vzniku Baníckeho múzea v Rožňave, na ktorú sa Martina Vašková pýtala súčasného riaditeľa múzea Pavla Lackaniča.

1_banicke_muzeum Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes – ale aj v týždňoch, ktoré sú pred nami - budeme objavovať poklady v zbierkovom fonde Baníckeho múzea v Rožňave. Ak ste si mysleli, že sú v ňom len exponáty, ktoré dokumentujú banícku a hutnícku minulosť Gemera, presvedčíme Vás o opaku. V historickej expozícii nájdete napr. aj časti tradičného ľudového odevu. Dnes Vám predstavíme vzácny kožuštek z Rejdovej. S kurátorkou zbierkového fondu etnografie Baníckeho múzea v Rožňave Barborou Šumskou sa o ňom rozprávala Martina Vašková.

2_banicke_muzeum_kozustek Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vzácny kožuštek z Rejdovej, o ktorom sme dnes hovorili nájdete aktuálne na výstave Koža a kožušina v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave - aj na našom facebooku.

V dnešnej rubrike Poklady múzeí Vám predstavíme slávny neskorogotický tabuľový obraz Rožňavskej Metercie. Ústrednou postavu obrazu je sv. Anna, známa aj pod latinským pomenovaním Metercia, čo v preklade znamená Samotretia. Tento obraz je však stredoeurópskym unikátom kvôli scenérii na pozadí obrazu, pretože zachytáva jedinečný dobový výjav z banskej činnosti. Jediná technická kópia Rožňavskej Metercie sa nachádza v Baníckom múzeu v Rožňave. Martina Vašková sa o nej i o origináli obrazu rozprávala s kurátorkou fondu baníctva, hutníctva a geológie Baníckeho múzea v Rožňave Jaroslavou Neubauerovou.

3_banicke_muzeum_roznavska_metercia Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V historickej expozícii Baníckeho múzea v Rožňave nájdete unikátny zbierkový predmet, ktorý dokumentuje existenciu dnes už neexistujúcej rožňavskej židovskej synagógy. Ide o mramorovú tabuľu Knihy Mojžišovej, kde je desať Božích prikázaní napísaných v hebrejčine. Desatoro je pre Židov ako zbierka základných tónov. Berú ho ako základ, alfu a omegu svojej viery. A preto je prirodzené, že Knihu Mojžišovu s desatorom nájdeme ako symbol, či ako umelecké dielo v mnohých židovských pamiatkach. Martina Vašková sa o nedávno reštaurovanej Knihe Mojžišovej rozprávala s kurátorkou fondu histórie Baníckeho múzea v Rožňave – Sylviou Holečkovou.

PM_banicke_muzeum_kniha_mojzisova Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes Vám prestavíme nateraz posledný unikátny exponát zo zbierkového fondu Baníckeho múzea v Rožňave. Ide o ojedinelú technickú pamiatku – tretí najstarší parný valec na svete. Týmto titulom sa právom hrdí aj vďaka nadšencom z Anglicka, ktorí v archívnych záznamoch firmy, v ktorej bol vyrobený, našli jeho rodný list. Martine Vaškovej históriu tejto vzácnej pamiatky priblížil lektor Zážitkového centra Sentinel a kurátor fondu speleológie Baníckeho múzea v Rožňave Norbert Mogyorósi.

banicke_muzeum_parny_valec Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Galéria

PM_banicke_muzeum_kniha_mojzisova.jpg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame