Ľubovnianske múzeum v Starej Ľubovni

Ľubovnianske múzeum v Starej Ľubovni

Ľubovnianske múzeum v Starej Ľubovni je medzi našimi múzeami jedno z najmladších a je trochu špecifické. Zbierky uchováva v kaštieli pod hradom v otvorených depozitoch a vystavuje na Hrade Ľubovňa a v skanzene pod hradom. Navyše, na hrade sú voľne a celoročne prístupné. Nasledujúcich 5 týždňov teda budeme odhaľovať poklady, o ktoré sa starajú v Ľubovnianskom múzeu. A preto, že tento rok aj oni žijú stým výročím kráľovskej ružbašskej svadby cez výstavu Le Monde e La Ville, začneme rozprávaním práve o nej. 

Ľubovňa múzeum 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V roku 1923 sa vo Vyšných Ružbachoch konala kráľovská svadba Karoliny Zamoyskej a Reniera de Bourbon. V Ľubovnianskom múzeu v Starej Ľubovni majú vzácne fotografie z jej priebehu, ale aj - dnes už slávny - dvoj-portrét manželov. Jana Pataráková práve pred ním, ako ďalším z pokladov Ľubovnianskeho múzea, začala ďalší rozhovor:

Ľubovňa múzeum 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Medzi poklady Ľubovnianskeho múzea v Starej Ľubovni určite patria aj drevenice, ktoré pod hradom tvoria dedinku aj s kostolíkom. Tam sa s jej správcom vybrala aj Jana Pataráková:

Ľubovňa múzeum 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Drevenice by bez svojich obyvateľov boli len opustenými domčekmi. Aj preto v Ľubovnianskom múzeu nechýba ich pôvodné zariadenie, autentický spev, alebo dokonca rozprávanie bývalých obyvateľov, ako je to v prípade drevenice z Veľkého Lipníka. Veľkú zásluhu na jej oživení má bývalá riaditeľka múzea Monika Pavelčíková, ktorej je vďačná aj Katarína Babčáková, súčasná etnografka múzea. Tá Jane Patarákovej porozprávala neuveriteľný príbeh:

Ľubovňa múzeum 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Dnes je pred nami záverečná časť odkrývania pokladov Ľubovnianskeho múzea v Starej Ľubovni. Na jeho históriu aj vízie do budúcnosti sa pýtala Jana Pataráková:

Ľubovňa múzeum 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Galéria

stena.jpg 12.9. Spravodlivý súd.jpg 19.9. cerkov z Matysovej IMG_20230911_144217.jpg 26.9. drevenica z Veľkého Lipníka IMG_20230911_145302.jpg skanzen a hrad SL DSC_1788.jpg hrad SL DJI_0641-HDR.jpg 3.10. SL hrad a skanzen DSC_3582.jpg hrad a skanzen_DSC1756.jpg
rtvs

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame