Fakt vs. mýtus: celozrnné pečivo

Fakt vs. mýtus: celozrnné pečivo

Stáva sa vám, že sa vás náhle zmocní pocit hladu? Azda najrýchlejšie a najpohodlnejšie – bez toho, aby sme pri príprave pokrmu strávili dlhší čas – je zobrať si krajec chleba alebo nejaké pečivo, či už „len tak“ alebo s niečím, čo si naň natriem, alebo čím ho budem „zajedať“.
Pre väčšinu z nás sú pekárenské výrobky neodmysliteľnou súčasťou jedálnička. Ale pre ďalšiu časť ľudí môže byť jeho pôsobenie na ľudský organizmus a zdravie stále jednou veľkou neznámou. Zvlášť, ak si pri pohľade na pulty dnešných predajní potravín uvedomíme to nepreberné množstvo druhov a názvov.
A tak nás stále môžu prekvapiť niektoré fakty alebo mýty, ktoré sa s chlebom a pečivom môžu spájať. Napríklad: Znamená pojem cereálne pečivo to isté ako celozrnné pečivo? Môžeme medzi ne dať znamienko rovnosti? Miroslav Talavašek sa na to opýtal odborníkov, výživovej poradkyne Miriam Varšovej a tiež kardiológa a obezitológa z košického Centra pre liečbu obezity Ivana Majerčáka: 

svet-fakt-mytus_cerealne-celozrnne pecivo-01 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

I tentoraz sa budeme venovať chlebu a pečivu, ktoré sú pre mnohých neodmysliteľnou súčasťou jedálnička, pre iných zase predstavujú zložky stravy, ktorú maximálne obmedzujú. No núka sa aj iný otáznik. Mnohí konzumenti pekárenských výrobkov v súvislosti s nimi zvyknú tvrdiť: „Čo je tmavé, je zdravé!“ Je to naozaj tak? Nie je to len akýsi mylný stereotyp? Miroslav Talavašek sa teda pýtal odborníkov – výživovej poradkyne Miriam Varšovej a tiež kardiológa a obezitológa z košického Centra pre liečbu obezity Ivana Majerčáka:

svet-fakt-mytus_cerealne-celozrnne pecivo-02 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Odborníkov sme sa naposledy pýtali na rozdiel medzi pojmami cereálne a celozrnné pečivo alebo chlieb. Reč bola aj o tom, či všetko z tohto sortimentu, čo je tmavé, je aj zdravé, alebo či ide len o stereotypný mýtus.
Miroslav Talavašek naposledy sľúbil, že sa po Novom roku opýta aj na to,  že ak zaradíme do nášho jedálnička výhradne celozrnný chlieb alebo pečivo namiesto sortimentu z bielej múky, či dosiahneme aj istú redukciu neželaných kíl navyše. Výživová poradkyňa Miriam Varšová vysvetľuje:

svet-fakt-mytus_cerealne-celozrnne pecivo-03 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sa naposledy v tejto rubrike pristavíme pri jednej z najbežnejších a najzákladnejších potravín a – ak chcete aj – pri našej každodennej potravine – pri chlebe a pečive. Niekto pod dojmom, že práve ich zásluhou sa mu nedarí zbaviť sa nejakého toho nadbytočného kila, ich zo svojho jedálnička úplne vylúčil. A je mu pritom jedno, či išlo o produkty vyrobené z bielej či tmavej múky, alebo to bolo cereálne či celozrnné pečivo či chlieb. Preto sa kolega Miroslav Talavašek ešte raz opýtal dvojice odborníkov na to, či zdraviu i postave je prospešnejšia konzumácia skôr týchto potravín s vyšším obsahom vlákniny obsiahnutej v surovinách, z ktorého sú upečené. Najprv zareagoval obezitológ z košického Centra pre liečbu obezity Ivan Majerčák, podľa ktorého sú dosť dôležité informácie o zložení tej-ktorej potraviny:

svet-fakt-mytus_cerealne-celozrnne pecivo-04 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


A tak: Z hľadiska zdravia aj z pohľadu udržania optimálnej hmotnosti platí to známe „Všetkého s mierou!“

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame