Knedle
Helena z obce Čabiny
Parená klasická knedľa
1 kg výberová múka
1 kocka droždie
1 vajce
soľ
cukor na kvások
6 dcl vody
Vymiesené cesto rozdeliť na 4 časti, po dve dať do vody na mriežku a pariť 15 min.
Jozef zo Svidníka
Sladké slivkové knedle
½ kg polohrubá múka
1-2 vajcia
4 väčšie uvarené zemiaky
2 polievkové lyžice oleja
trochu mlieka
½ kg sliviek
soľ
Posýpka - práškový cukor, maslo, 100 g tvarohu(alebo 5 lyžíc mletého maku, 5 lyžíc pomletých orechov)
Deň vopred studené zemiaky prelisujeme, zmiešame s múkou, soľou, vajíčkami a olejom, pridávame mlieko tak, aby nebolo veľmi riedke. Cesto vyvaľkáme na valček hrubý cca na 2 prsty, nakrájame na kúsky cca 2 cm, zľahka rozvaľkáme na ploche a na každý kúsok dáme ½ slivky. Slivku zabavíme do cestička a dávame do osolenej vriacej vody, varíme 5-7 min. potrieme rozpusteným maslom, posypeme tvarohom, makom, alebo orechmi.
Stanka zo Širokého
Kvásková parená knedľa
Predcesto :
140 g riedený kvások
100 g kvások ražný
100 g mlieka
125 g pšeničnej, alebo špaldovej múky
1 čajová lyžička jačmenného sladu
Natrhať kvások do mlieka, vymiešať hmotu, ktorú necháme kysnúť cca 4 hod. v lete, 6 hod. v zime.
Predcesto vložíme do ďalšej hmoty :
150 g mlieka
375 g múky
1 vajce
25 g bravčovej masti
2 čajové lyžice soli
1 čajovú lyžicu cukru
Spojíme s predcestom, cesto vymiešame a dáme kysnúť na teplé miesto ešte asi 2-3 hod. .
Po vykysnutí pariť každé cesto 20 min.