Ako sa starať o svoje financie

Ako sa starať o svoje financie

Ešte predvlani v lete, pri rozhodovaní sa o získaní hypotekárneho úveru či inej pôžičky od bankových inštitúcií, vyzerali vyhliadky a podmienky pre žiadateľov dosť optimisticky. V nejednom prípade predstavovali úrokové sadzby hodnoty výrazne pod jedným percentom, ba očakával sa ich ďalší pokles.

Od polovice minulého roka a hlavne na začiatku tohto roka sa ekonomická situácia – nielen u nás – výrazne zmenila... K horšiemu! Ako by sa teda v súčasnosti mali správať a orientovať potenciálni žiadatelia o hypotekárny úver? Uchádzať sa oň, alebo radšej počkať? Miroslav Talavašek sa pýtal odborníka na financie Maroša Ovčarika z portálu Finančný kompas:

dobra rada_ako sa starat o svoje financie_1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Hoci to odborníci na financie príliš neodporúčajú, nemálo z nás (so zdôvodnením „aby boli pekné sviatky!“) si pred Vianocami zvykne zobrať od banky či inej finančnej inštitúcie – nejaké peniaze na dlh, teda spotrebný úver na nákup darčekov. Súčasná situácia s výraznými ekonomickými dopadmi vojnového konfliktu u našich východných susedov na každého a na všetkých však zdvíha pomyselný varovný prst! Navyše tu je ešte stále dosť nejasná perspektíva postupu štátu pri kompenzovaní niekoľkonásobne vyšších cien energií každého druhu.

Je teda v tejto situácii rozumné zvyšovať svoj dlh a zobrať si spotrebný úver – povedzme na to, aby sme mali dostatok peňazí na vianočné darčeky? Čo ešte možno v tejto oblasti očakávať? Aj na to sa Miroslav Talavašek pýtal odborníka na financie Maroša Ovčarika z portálu Finančný kompas:

dobra rada_ako sa starat o svoje financie_2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Údaje nášho štatistického úradu hovoria jasnou rečou: inflácia na Slovensku od vlaňajšieho januára bez prestávky rastie. V októbri sa priblížila k 15 % (konkrétne k hodnote 14,9 %), pokračovalo zdražovanie potravín aj pevných palív, pripojil sa rast cien a 6 z 9 tovarových skupín potravín už prekonalo – v medziročnom porovnaní – 20-percentný rast!

Toto určite nie sú skutočnosti, ktoré by nám pridávali na pokoji...

V tejto rubrike sme už hovorili o tom, ako ochrániť usporené peniaze, uložené napríklad v bankách, ktoré sporíme na dlhší čas dopredu. A tak – ak sporíme na kúpu bývania, na vzdelanie, dôchodok a podobne – pri súčasnej inflácii by na bežnom účte strácali až 15 % zo svojej hodnoty. Preto je dôležité, aby sme ich zhodnotili inak – a to hlavne investovaním do fondov, teda cenných papierov, ktoré budú čo najviac odolné voči výkyvom na finančných trhoch.

Kolegovi Miroslavovi Talavaškovi to potvrdil odborník na financie Maroš Ovčarik z portálu Finančný kompas:

dobra rada_ako sa starat o svoje financie_3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame